Τόσο κοντά στα κυβερνητικά έδρανα, τόσο μακριά στα εθνικά θέματα. Ο «ακήρυκτος πόλεμος» ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο προκαλεί παρενέργειες στην κυβέρνηση –κι αυτό δεν είναι κάτι που καταγράφεται μόνο στο Σκοπιανό. Οι αποστάσεις που κρατά ο υπουργός Εξωτερικών για τους χειρισμούς του «Πενταγώνου» στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή και το πρόσφατο συμβάν στη Ρω με το τουρκικό ελικόπτερο, αποτυπώθηκαν με διάφανο τρόπο στη χθεσινή του παρέμβαση. «Πυροβολήθηκε ένας θόρυβος και όχι ένα οπτικά εμφανιζόμενο αντικείμενο. Είπαν ότι ακούγανε θόρυβο. Δεν είπαν ότι είδαν (…). Δεν είχε φώτα ανοιχτά» υποστήριξε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Και πρόκειται για μία ανάγνωση του περιστατικού εντελώς διαφορετική από αυτήν που έδιναν τις προηγούμενες μέρες ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι οποίες έκαναν λόγο για χαμηλή πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου περιμετρικά της νήσου.

Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών έγινε δε σε εντελώς διαφορετικό ύφος από την ανάρτηση του Πάνου Καμμένου στο Twitter: «Την «Κυρά της Ρω» δεν την ενοχλεί κανείς!». Συνομιλητές του Νίκου Κοτζιά γνωρίζουν καλά ότι πάγια άποψη του υπουργού είναι ότι η διπλωματία πρέπει να κατευνάζει και να εξηγεί στην άλλη πλευρά και οι προκλήσεις (πανταχόθεν) πρέπει να αντιμετωπίζονται με νηφαλιότητα. Αυτό ήταν και το μήνυμα που ο ίδιος έστειλε (News 247), ιδίως προς τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ήταν βασικός αποδέκτης και της επόμενης αιχμής, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: «Η χώρα χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει να το επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία. Συμπεριλαμβάνω εδώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε δύσκολους καιρούς πρέπει να υπάρχει νηφάλια και ψύχραιμη σκέψη».

Για το Σκοπιανό. Σχετικά με το Σκοπιανό που αποτελεί το βασικό ζήτημα, το οποίο μπαίνει ανάμεσα σε Κοτζιά και Καμμένο, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μεν ότι η κυβέρνηση «δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία στο ζήτημα της ονομασίας», αλλά πρόσθεσε ότι παλεύει για να διαμορφωθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν σε ενδεχόμενη συμφωνία να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή. Τόνισε δε ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί και να υπογράψει στο ΝΑΤΟ για το Σκοπιανό καθώς υπάρχουν δύο μορφοποιήσεις: «Τα υπουργεία Αμυνας και οι στρατιωτικοί κάνουν τις τεχνικές ρυθμίσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη, που αφορούν τον συντονισμό της άμυνας ή κάποιων αμυντικών δραστηριοτήτων. Τις πολιτικές επιλογές τις κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Τα πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη FYROM περνάνε είτε από τον Πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών είτε από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους, δηλαδή τους πρέσβεις μας στο ΝΑΤΟ».

Υπό αυτό το πρίσμα και φέρνοντας ως παράδειγμα αντίστοιχες διαφωνίες που καταγράφονται στο εσωτερικό κυβερνητικών κομμάτων στη διεθνή πολιτική σκηνή, ο Νίκος Κοτζιάς εκτιμά ότι ακόμα κι αν ο υπουργός Αμυνας καταψηφίσει ενδεχόμενη συμφωνία θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι, κατά τον ίδιο, μελλοντική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα κριθεί «από τις πλειοψηφίες που θα διαμορφωθούν μετά από αυτή τη Βουλή». Κατά μία έννοια και λαμβάνοντας κανείς υπόψη τα ασθενικά ποσοστά που καταγράφουν οι ΑΝΕΛ στις δημοσκοπήσεις, η αναφορά του Κοτζιά μοιάζει να έχει στοιχεία λύτρωσης.