Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απατώντας στις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της».

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε το περιστατικό ότι ζητήθηκε από την Τουρκία σχέδιο πτήσης από το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης, ζήτησαν σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και το θέμα έληξε».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι η Τουρκία κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει».

Ο κ. Τζανακόπουλος αποσαφήνισε ωστόσο ότι «υπάρχει επικοινωνία με την Τουρκία, και χρέος μας είναι να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας να μην υψώνουμε τους τόνους».

Όπως επισήμανε ο ίδιος στο Αιγαίο η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν τετελεσμένα, ότι έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες και ότι θα ήταν προτιμότερο για τη σταθερότητα στην περιοχή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, καθώς δεν την έχει βοηθήσει και η πολιτική της.

«Η σημαία πράξη εξωτερικής πολιτικής»

Μιλώντας για το περιστατικό με την υποστολή της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα για την οποία έκανε ο λόγος ο τούρκος πρωθυπουργός ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν επιβεβαιώνεται εφόσον δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ το οποίο πιστέψτε με έχει τα μέσα για να ελέγχει αυτές τις καταστάσεις».

Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση των τριών νέων να υψώσουν σημαία στα πέντε νησιά γύρω από το σύμπλεγμα των Φούρνων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «το σύνολο του πολιτικού συστήματος συμφωνεί ότι η εξωτερική πολτιική δεν ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες αλλά ασκείται με τον τρόπο που καθορίζει η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο». «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι απλώς σηκώνω μια σημαία στο σπίτι μου. Με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει στο Αιγαίο για 30-40 χρόνια, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε μια φάση έντασης» συμπλήρωσε για το θέμα.

Για το ζήτημα των «8»

Όσον αφορά το θέμα των οχτώ τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο και τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν σε φυλακή της Αδριανούπολης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα σε δυο ανόμοιες περιπτώσεις, οι οχτώ Τούρκοι ζήτησαν άσυλο και πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες». Το έχει πει κι ο πρωθυπουργός, τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, άλλα υπάρχουν δικαιοκρατικές διαδικασίες εξήγησε.

Για τους έλληνες αξιωματικούς

Για τους δύο έλληνες υπενθύμισε ότι η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει δια στόματος του Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης και μάλλον έχουν υπερβεί τα όρια οι συγκεκριμένες έρευνες

«Πρόκειται για ένα περιστατικό που θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί εντός 72 ωρών» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την επιστροφή των ελλήνων στρατιωτικών στη χώρα.

Αιχμές για το ΔΝΤ

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε αιχμές για τον τρόπο που παρουσιάζονται κάποιοι αριθμοί από τους οποίους ούτως η άλλως το Ταμείο, έχει την τάση διαχρονικά να υπό εκτιμά, όπως είπε. «Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή όποια πρόβλεψη και αν κάνει νομίζω ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του μετά και την πρόβλεψη που είχε κάνει για το 2015 για το 2016 και το 2017 οι οποίες ήταν υποεκτιμημένες αλλά και μετά τις προβλέψεις που έκανε για τα πρώτα δύο προγράμματα τα οποία ήταν και υπερεκτιμημένα επομένως αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ό,τι κι αν πει, έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επηρεάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης. Αυτό που όμως πρέπει να σχολιάσω είναι ότι πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα έχει γίνει χρήση των δεδομένων που παρουσιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -άλλες φορές διαστρεβλωμένη άλλες φορές πραγματική- για να προεξοφληθούν άλλες φορές αποτυχίες ή για να προεξοφληθεί μία πορεία προς τα βράχια» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε πως «η καθαρή έξοδος είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί δεν αφορά μία αξιολογική κρίση. Η καθαρή έξοδος σημαίνει έξοδος χωρίς νέες δεσμεύσεις σημαίνει έξοδος χωρίς πιστοληπτική γραμμή και τέταρτο μνημόνιο με αυτήν την έννοια λοιπόν σας λέω ότι μιλάμε για μία καθαρή έξοδο την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ανεξαρτήτως οπτικής γωνίας που βλέπει τα πράγματα».