Μια κινηματογραφική σύλληψη που έγινε στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας πάνω σε (υπό ελληνική σημαία) καράβι (δεδομένων των απρόβλεπτων τουρκικών επιδιώξεων) προκάλεσε –κατά τις πρώτες ώρες της είδησης –έντονη ανησυχία στην Αθήνα για πιθανή προβοκάτσια, με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Η είδηση για τη σύλληψη «ενός ιμάμη που ήθελε να διαφύγει στην Ελλάδα» ήρθε την ώρα που το Μαξίμου επιχειρεί εμφανώς να ρίξει τους τόνους (παρά τη ρητορική Καμμένου) και να αναζητήσει απεμπλοκή στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Το συμβάν έφερε στο φως (με φωτογραφίες και βίντεο) το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και προκάλεσε μούδιασμα σε κάποιους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ιμάμη που ανήκε στο (τρομοκρατικό, όπως αναφέρουν) δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η σύλληψη φέρεται να έγινε στην παραθαλάσσια πόλη της Μαρμαρίδας, απέναντι από τα Δωδεκάνησα. Ως κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση εμφανίζεται ο 48χρονος Μουράτ Ελμάς, για τον οποίο οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ανήκει στο δίκτυο FETO του Γκιουλέν και είχε τοποθετηθεί ως ιμάμης από το 2015 στην ευρύτερη περιοχή της Σαμψούντας, στη Βόρεια Τουρκία.

Οπως υποστηρίζει το Anadolu, ο 48χρονος βρέθηκε να έχει στην κατοχή του πλαστή ταυτότητα και τρία κινητά τηλέφωνα, στα οποία ήταν εγκατεστημένη η –κρυπτογραφημένη με κώδικα –εφαρμογή επικοινωνίας και ανταλλαγής μηνυμάτων Bylock, που χρησιμοποιούν τα μέλη του δικτύου του Γκιουλέν, γι’ αυτό και διαρροές από την τουρκική ασφάλεια κάνουν λόγο για σημαντική σύλληψη που θα βοηθήσει στην εξάρθρωση του περιφερειακού δικτύου FETO. Στο σκάφος φέρεται να συνελήφθησαν και πέντε ακόμα που είχαν πλαστές ταυτότητες. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αφέθησαν ελεύθεροι, αφού όμως πρώτα ανακρίθηκαν.

Ελληνική ανησυχία. Τα σημεία που πυροδότησαν την ελληνική ανησυχία ήταν δύο: κατ’ αρχάς η σημαία του πλοίου που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ήταν ελληνική και επίσης ότι (σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ) το πρόσωπο που συνελήφθη σχεδίαζε να δραπετεύσει στην Ελλάδα. Μετά τη δημοσίευση της είδησης, το πρωί της Δευτέρας, στην Αθήνα σήμανε συναγερμός. Καταρχήν για να εντοπιστεί το σκάφος, να εξακριβωθεί αν όντως ανήκει σε Ελληνα και αν υπάρχει εμπλοκή Ελληνα στην υπόθεση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ιστιοπλοϊκό σκάφος είναι ελληνόκτητο, ωστόσο δύο τούρκοι πολίτες φέρονται να το έχουν νοικιάσει από εταιρεία ενοικίασης σκαφών στη Ρόδο, στις 4 Απριλίου.

Από τότε μέχρι και χθες το συγκεκριμένο σκάφος φέρεται να έπλεε στην ευρύτερη περιοχή και να έφτασε για ανεφοδιασμό καυσίμων στο λιμάνι της Μαρμαρίδας. Μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών για την εξακρίβωση λεπτομερειών που κρίνονται απαραίτητες.

Οι φόβοι της Αθήνας εδράζονται –όχι τυχαία –στο ενδεχόμενο να επιχειρήσουν κάποιοι κύκλοι στην Τουρκία να εμφανίσουν την Ελλάδα ως χώρα που υποδέχεται και στηρίζει γκιουλενιστές, προκειμένου να κλιμακώσουν την πίεση που ήδη υπάρχει για την υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τούρκοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει τον τελευταίο χρόνο ότι δεκάδες υποστηρικτές του Γκιουλέν –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους –έχουν διαφύγει στη Δυτική Ευρώπη μέσω Ελλάδας ή κάποιοι εξ αυτών παραμένουν ακόμα στην ελληνική επικράτεια.