Από την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε σε ένα Φάιναλ Φορ πέρασαν κιόλας έξι χρόνια κι αυτό ασφαλώς είναι κακό…

Είναι ακόμη χειρότερο όμως το γεγονός ότι πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από την τελευταία φορά που πέτυχε μια νίκη σε σειρά πλέι οφ της Ευρωλίγκας!

Για τους εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη (με πλεονέκτημα έδρας κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης) σημαδεύουν τη 12η συμμετοχή τους σε Φάιναλ Φορ, οι δείκτες του ρολογιού έχουν σταματήσει στις 20 Απριλίου του 2015: τότε που τρία δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του τρίτου προημιτελικού, χάρη σε μία ελεύθερη βολή του Νίκου Παππά (μετά το λέι απ του Κάιλ Χάινς) έριξαν στο κανναβάτσο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με σκορ 86-85 σημειώνοντας μια νίκη η οποία παραμένει στοιχειωμένη. Σαράντα οκτώ ώρες αργότερα οι Μοσχοβίτες άλωσαν το ΟΑΚΑ με 74-55 και άφησαν τον Παναθηναϊκό να βουρλίζεται μέσα στις ένδοξες αναμνήσεις του και να επιδίδεται σε ένα κυνήγι χιμαιρών!

Την επόμενη σεζόν (2015-16) τον σκούπισε η Μπασκόνια, πέρυσι, σε πείσμα του πλεονεκτήματος έδρας, υπέστη το sweep από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε και τώρα επιστρέφει αποφασισμένος να ξορκίσει τους δαίμονες που τον κατατρύχουν εδώ και έξι χρόνια.

Σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος, όπως λέει και ο Καβάφης, απλώς ελόγου του δεν θέλει να αποχαιρετήσει την Αλεξάνδρεια, αλλά να χαιρετήσει το Βελιγράδι και να επιστρέψει στην κεντρική σκηνή έπειτα από πέντε ατελέσφορες απόπειρες, στο πλαίσιο των οποίων έπαιξε είκοσι αγώνες πλέι οφ με απολογισμό πέντε νίκες, 15 ήττες και αρνητικό πρόσημο 205 πόντων!

Δίκην déjà vu από την περσινή σεζόν, ο Παναθηναϊκός επιδόθηκε σε ένα ντεμαράζ που του απέφερε πέντε απανωτές νίκες και σε συνδυασμό με την ήττα του Ολυμπιακού από τη Ζαλγκίρις τον εκτόξευσε στην τέταρτη θέση και του έδωσε το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στους Μαδριλένους, οι οποίοι –κατά το κοινώς λεγόμενον –έμειναν… παγωτό.

Από εκεί λοιπόν που φαινόταν υποχρεωμένος να κυνηγήσει το break, τώρα αυτό που χρειάζεται είναι να αγωνισθεί υπέρ βωμών και εστιών, υπερασπιζόμενος το σπίτι του και επιβάλλοντας τον περιβόητο νόμο του ΟΑΚΑ. Οπως και πέρυσι, οι Πράσινοι τελείωσαν την κανονική περίοδο με ρεκόρ 19-11: στο ΟΑΚΑ υπέστησαν δύο ήττες (ΤΣΣΚΑ Μόσχας 70-75, Ολυμπιακός 85-87) και πέτυχαν 13 νίκες, μεταξύ αυτών και το 82-80 επί των Μαδριλένων, στις 24 Νοεμβρίου του 2017, διά χειρός Τζέιμς Γκιστ ο οποίος ευστόχησε σε 2/2 βολές, πριν από το… λυτρωτικό άστοχο σουτ τριών πόντων του Τρέι Τόμπκινς.

Εκτός από διελκυστίνδα με θέα στο Βελιγράδι η σειρά ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στη Ρεάλ Μαδρίτης (στην οποία επιστρέφει μετά τον τραυματισμό του ο Σέρχιο Γιουλ) σηματοδοτεί και το ραντεβού των δύο οιονεί MVP της διοργάνωσης: ο ευρισκόμενος στη ζώνη του λυκόφωτος Νικ Καλάθης (14,2 π., 3,9 ρ., 8,1 ασ., 1,8 κλ.) τίθεται ενώπιος ενωπίω με το παιδί-θαύμα Λούκα Ντόντσιτς (16,9 π., 4,8 ρ., 4,6 ασ., 1,2 κλ.) και όποιος αντέξει!