Με φρενήρη πορεία συνεχίζεται η σύγκρουση Ουάσιγκτον – Πεκίνου, με τον Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίζει άδικο και «ηλίθιο» το εμπόριο της ασιατικής χώρας εις βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ και την Κίνα να απειλεί με σκληρή επίθεση αλλά και σενάρια υποτίμησης του γουάν. Ειδικότερα, χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Τwitter καταφέρθηκε εναντίον της Κίνας κι εμμέσως πλην σαφώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου: «Οταν ένα αυτοκίνητο στέλνεται στις ΗΠΑ από την Κίνα, πρέπει να πληρωθεί δασμός 2,5%. Οταν ένα αυτοκίνητο στέλνεται από τις ΗΠΑ στην Κίνα, πρέπει να πληρωθεί δασμός 25%. Αυτό ακούγεται ως ελεύθερο ή δίκαιο εμπόριο; Οχι, ακούγεται ως ΗΛΙΘΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ και συνεχίζεται για χρόνια», τουιτάρισε ο πλανητάρχης… τονίζοντας με κεφαλαία γράμματα τον χαρακτηρισμό που έδωσε στους όρους με τους οποίους διεξάγονται οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Χθες επίσης, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, έγινε γνωστό ότι κινέζοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται σενάρια σταδιακής υποτίμησης του γουάν απέναντι σε ενδεχόμενα περιορισμών στο εμπόριό τους. Σύμφωνα με τα στελέχη αυτά, ένα σκέλος των σεναρίων αφορά τη χρήση του κινεζικού νομίσματος ως εργαλείου στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το άλλο σκέλος μελετά τις επιπτώσεις που θα έχει οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία που περιορίζει τις εξαγωγές της χώρας. Ωστόσο, η επεξεργασία αυτών των σχεδίων δεν σημαίνει κιόλας πως θα εφαρμοστούν, σημειώνεται σχετικώς, καθώς απαιτούνται ισχυρές πολιτικές αποφάσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ. Είχαν προηγηθεί την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή δημοσιεύματα των κινεζικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που απαντούσαν σκληρά στις αναγγελίες του προέδρου Τραμπ για νέους δασμούς σε εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα ύψους 100 δισ. δολαρίων. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε πως «η αμερικανική επιμονή θα ηττηθεί», ενώ η «Λαϊκή Ημερησία» του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος σχολίασε πως «ο Λευκός Οίκος έχει χάσει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας». Το επιθετικό κρεσέντο συνεχίστηκε και από την «Global Times» προτρέποντας: «Οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι η μόνη επιλογή τώρα είναι να πληγούν οι ΗΠΑ αρκετά σκληρά για να θυμούνται τον πόνο».

Προχθές επίσης ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την επιθετική ρητορική των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, πάλι μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter σημείωσε: «Ο πρόεδρος Σι και εγώ θα είμαστε πάντα φίλοι, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη διαμάχη μας για το εμπόριο. Η Κίνα θα μειώσει τους εμπορικούς της φραγμούς γιατί αυτό είναι το σωστό. Οι φόροι θα γίνουν αμοιβαίοι και θα γίνει μια συμφωνία για την πνευματική ιδιοκτησία. Σπουδαίο μέλλον και για τις δύο χώρες!».