Η κανονική περίοδος της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης ολοκληρώνεται την Μεγάλη εβδομάδα, μετά από 30 αγωνιστικές με υψηλό θέαμα, εκπλήξεις και ανατροπές.

Οι οκτώ ομάδες που θα διεκδικήσουν μέσω των πλέι οφ την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Euroleague είναι ήδη γνωστές, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται γι’ ακόμη μία χρονιά τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός και το μόνο που απομένει να κριθεί είναι η θέση, στην οποία θα τερματίσουν και από την οποία κρίνεται το πλεονέκτημα έδρας και ο αντίπαλός τους, στο δρόμο προς το Βελιγράδι (18-20 Μαΐου).

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Αρμάνι στο Μιλάνο την Μεγάλη Πέμπτη (5/4, 21:45), ελπίζοντας σε συνδυασμό αποτελεσμάτων για να έχει το πλεονέκτημα έδρας, ενώ ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ τη Μεγάλη Παρασκευή (6/4, 19:00) και κρατά στα δικά του «χέρια» την 3η θέση.

Η 3η θέση είναι ο στόχος του Ολυμπιακού, κάτι που θα πετύχει σε περίπτωση ήττας του Παναθηναϊκού από την Αρμάνι στην Ιταλία, ενώ, στην περίπτωση που οι «πράσινοι» επικρατήσουν στο Μιλάνο, τότε η ομάδα του Πειραιά θα είναι οριστικά 3η μόνο εφόσον νικήσει τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο Φάληρο.

Η 4η θέση δηλαδή είναι πιθανό σενάριο για τον Ολυμπιακό, αν ηττηθεί από τους Λιθουανούς. Η Ζαλγκίρις έχει απωλέσει το πλεονέκτημα έδρας και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, να τερματίσει δηλαδή από 5η έως 8η. Αν, όμως, καταφέρει να… δυσαρεστήσει τους Πειραιώτες στην έδρα τους, τότε το χειρότερο σενάριο για τη Ζαλγκίρις θα είναι η 6η θέση. Η προετοιμασία του Ολυμπιακού άρχισε με πολλές απουσίες, αφού ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν είχε πέντε παίκτες στην διάθεσή του στην προπόνηση της Μεγάλης Τρίτης. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Γιώργος Πρίντεζης και Κώστας Παπανικολάου. Ο πρώτος διατηρεί πιθανότητες να παίξει κόντρα στους Λιθουανούς, σε αντίθεση με τον «Παπ». Εκτός έμειναν όμως και οι 3 ψηλοί, Τζαμέλ Μακλίν (εισήχθη το μεσημέρι της Μ. Τρίτης στο Ιατρικό Κέντρο με υψηλό πυρετό και στομαχικές διαταραχές), Νίκολα Μιλουτίνοβ (ενοχλήσεις στη μέση) και Κιμ Τιλί (υμενίτιδα τετρακεφάλου αριστερού γόνατος). Η ευχάριστη είδηση για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο ακούει στο όνομα Ιωάννης Παπαπέτρου, αφού, αν και υπέστη διάστρεμμα στο ματς με την ΑΕΚ, «έβγαλε» όλο το πρόγραμμα τη Μεγάλη Τρίτη.

Δική του νίκη στο Μιλάνο και ήττα, είτε του Ολυμπιακού είτε της Ρεάλ Μαδρίτης, χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να έχει το «πάνω χέρι» στη σειρά των προημιτελικών (πλέι οφ). Μπορεί η Αρμάνι Μιλάνο να είναι αδιάφορη και προτελευταία στο βαθμολογικό πίνακα, αλλά το κακό για τους «πράσινους» είναι πως δεν ορίζουν οι ίδιοι την… τύχη τους για τα πλέι οφ. Οι «πράσινοι» αναχώρησαν χωρίς τον Κέι Σι Ρίβερς για την Ιταλία. Ο Αμερικανός «έβγαλε» το πρόγραμμα τη Μεγάλη Τρίτη, αλλά αισθανόταν ενοχλήσεις στον ώμο και κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει στην Αθήνα και να προφυλαχθεί, για να είναι πανέτοιμος στα πλέι οφ. «Πρέπει να νικήσουμε! Θα παλέψουμε μέχρι τέλους για το πλεονέκτημα της έδρας» δήλωσε ο Καταλανός τεχνικός του Παναθηναϊκού, Τσάβι Πασκουάλ.

Το πρόγραμμα της 30ης και τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου στη Euroleague έχει ως εξής:

30η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (5-6/4/2018)

===========================

Μεγάλη Πέμπτη, 5 Απριλίου

Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:45

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)

Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Μάλαγα (Ισπανία)

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Κίμκι (Ρωσία)

Μπασκόνια (Ισπανία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)

Μεγάλη Παρασκευή, 6 Απριλίου

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 19:00

Βαλένθια (Ισπανία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

==========

Ν-Η

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 23-6*

Φενερμπαχτσέ 21-8*

Ολυμπιακός 19-10*

Ρεάλ Μαδρίτης 18-11*

Παναθηναϊκός 18-11*

Ζαλγκίρις Κάουνας 17-12*

Μπασκόνια 16-13*

Κίμκι 16-13*

Μακάμπι Τελ Αβιβ 13-16

Μάλαγα 12-17

Βαλένθια 11-18

Ερυθρός Αστέρας 11-18

Μπάμπεργκ 11-18

Αρμάνι Μιλάνο 10-19

Μπαρτσελόνα 10-19

Αναντολού Εφές 6-23

* Έχουν προκριθεί στα πλέι οφ.