Μία ύπουλη μορφή της γρίπης είναι ο τύπος Β και αυτό διότι τα συμπτώματα συχνά είναι ηπιότερα, όμως η κατάσταση του ασθενούς δύναται να επιδεινωθεί αιφνιδίως, με τις επιπλοκές να είναι εξίσου σοβαρές όπως αυτές του τύπου Α.

Εν τω μεταξύ, η απώλεια του 53χρονου επιχειρηματία Στέλιου Σκλαβενίτη ύστερα από λοίμωξη από τον ιό της γρίπης τύπου Β υπενθυμίζει με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι η κοινή εποχική γρίπη μπορεί να εξελιχθεί σε περίπλοκη νόσο απειλώντας ακόμη και τους υγιείς.

«Η γρίπη τύπου Β είναι αυτή που κυριάρχησε φέτος στη χώρα μας», σημειώνει στο ένθετο «Υγεία» ο καθηγητής Παθολογίας, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Σωτήρης Τσιόδρας. Επισημαίνει δε ότι παρότι στην Ελλάδα καταγράφεται ήπια περίοδος, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επιφυλακή εξαιτίας του «πρωταγωνιστή».

Και αυτό «διότι ο τύπος Β προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα συγκριτικά με τον τύπο Α, όμως αμφότεροι μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Εντούτοις, το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο διαπιστώθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην προστασία που προσφέρει τόσο έναντι του τύπου Β όσο και έναντι του στελέχους Η1Ν1. Υπό τα δεδομένα αυτά, τίθεται εκ νέου το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού, καθώς με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχανόταν μεγαλύτερη ασπίδα εναντίον της εποχικής γρίπης».

Κινδυνεύουν και υγιείς. Το ερώτημα όμως που ζητά επιτακτικά απάντηση είναι πώς μπορεί η εποχική γρίπη να επιφέρει τον θάνατο ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους. Η απάντηση των επιστημόνων προκαλεί έκπληξη, ιδίως όταν εξηγούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα στην προσπάθειά του να θεραπευτεί λειτουργεί ως «παγίδα».

«Οι άνθρωποι που δεν υποφέρουν από χρόνια νοσήματα και συνεπώς δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οφείλουν να είναι εξίσου προσεκτικοί όταν εκδηλώνουν βαριά συμπτώματα. Η αιτία πιθανόν να οφείλεται στη διπλή δουλειά που εκτελεί το ανοσοποιητικό τους. Ειδικότερα, από τη μία εργάζεται για την καταστολή του ιού με στόχο να εξαλείψει την απειλή. Από την άλλη διεξάγεται ένας παράλληλος πόλεμος, που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μια φλεγμονώδη αντίδραση, επιτείνοντας έτσι την αρχική βλάβη με μοιραία αποτελέσματα», εξηγεί ο καθηγητής Τσιόδρας.

Ο δεύτερος κίνδυνος. Δεν είναι όμως, πάντα ο ιός της γρίπης που ευθύνεται για μία δυνητικά θανατηφόρα ανοσοαπόκριση, αλλά μία δευτερογενής λοίμωξη που έρχεται να εκμεταλλευτεί το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που έχει εστιάσει και καταπονηθεί από την μάχη εναντίον της γρίπης. Συνεπώς, μια βακτηρίαση λοίμωξη στην αναπνευστική οδό μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος και στο αίμα, προκαλώντας ακόμη και σηπτικό σοκ.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο ειδικός σημειώνει ότι συνολικά ο πληθυσμός πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και παραγόντων κινδύνου. «Η αναπνευστική δυσχέρεια και συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος –όπως είναι για παράδειγμα η αλλαγή της νοητικής κατάστασης –είναι σημάδια που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς, αναζητώντας άμεσα τη συμβουλή γιατρού».

Ακόμη δε και όταν το εποχικό κύμα γρίπης είναι αδύναμο –όπως συνέβη για παράδειγμα φέτος στη χώρα μας –οι πολίτες οφείλουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση δεδομένου ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μοναδικός και άρα αντιδρά διαφορετικά.

Πάντως και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το κύμα της εποχικής γρίπης συνεχίζει να υποχωρεί στη χώρα μας.

Τα κρούσματα. Συνολικά, από τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν καταγραφεί 95 περιστατικά και 28 θάνατοι. Από τα 95 περιστατικά γρίπης νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ τα 91. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, το Κέντρο αναφέρει ότι οι 24 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι 4 σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε κοινούς θαλάμους. Από τους 28 ασθενείς που κατέληξαν μόλις οι 3 είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρ’ όλο που στη συντριπτική τους πλειονότητα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός ως μέσο προφύλαξης.