Eνα σημαντικό βήμα ώστε να ενημερωθούν οι γονείς στη χώρα μας για τον αυτισμό και τις διαταραχές επικοινωνίας αποτελεί το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού «Επικοινωνιακές και Συναισθηματικές Δεξιότητες από 3 μηνών μέχρι 3 χρόνων».

Και αυτό διότι, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, ο έγκαιρος εντοπισμός ανησυχητικών σημαδιών πριν από τα δύο έτη μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον αυτισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η  Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος ή αλλιώς Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ) χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτιστικό φάσμα αποτελεί ένα σύνολο από διαφορετικά συμπτώματα που ποικίλλουν από παιδί σε παιδί σε ένταση και συχνότητα. Οπως προκύπτει από τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (ΠΟΥ), τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης της διαταραχής του αυτισμού είναι 1 προς 110 με 150 φυσιολογικά παιδιά.

Εντούτοις, στην Ελλάδα δεν έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχειά σχετικά με τη διαταραχή του αυτισμού. Εκτιμάται πάντως ότι 700 με 1.000 παιδιά κάθε χρόνο θα διαγνωστούν με αυτισμό. Λόγω δε της αυξημένης συχνότητας του προβλήματος, προτείνεται από τους ειδικούς η καταγραφή των οροσήμων επικοινωνίας καθώς και των ρυθμιστικών και αισθητηριακών λειτουργιών, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν ανησυχητικά σημάδια.

Ελλειπής ενημέρωση. Ομως στην Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιηθεί οργανωμένη δράση ενημέρωσης των γονιών και των επαγγελματιών υγείας που να εστιάζει στη βρεφική και νηπιακή ηλικία.

Το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού, που φέρει την υπογραφή του αναπτυξιακού εργοθεραπευτή Στέλιου Μαντούδη, θα διανεμηθεί δωρεάν στους παιδιάτρους, στα μαιευτήρια και στις παιδιατρικές κλινικές όλης της χώρας, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν οι παιδαγωγοί των βρεφονηπιακών σταθμών, μέσω του συλλόγου τους, καθώς και το προσωπικό των Σταθμών Μητέρας Παιδιού του ΕΟΠΠΥ.  Σημαντικό στοιχείο του αποτελούν τα ερωτηματολόγια κοινωνικής συμπεριφοράς, τα οποία συμπληρώνονται από τη μητέρα και αξιολογούνται στο τέλος κάθε τρίμηνου από τον παιδίατρο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν το Βιβλιάριο σε μορφή pdf από το Διαδίκτυο πληκτρολογώντας «Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας pdf».