«Καλό Πάσχα» ευχήθηκαν μεταξύ τους τα μέλη της πλειοψηφίας της Προανακριτικής για την υπόθεση Novartis, καθώς χθες η Επιτροπή διέκοψε τις εργασίες για την εορταστική περίοδο, χωρίς όμως να κλείσει ακόμα το θέμα της αρμοδιότητάς της. Πάντως, το κλίμα έτεινε προς την αναρμοδιότητα και την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη, καθώς αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν πως τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας δεν εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και συνεπώς θα πρέπει να ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνει η σχετική δικογραφία.

Με βάση το σκεπτικό των βουλευτών της πλειοψηφίας υπάρχει ορατός κίνδυνος αν τα συγκεκριμένα αδικήματα ενταχθούν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών να κριθούν ως παραγεγραμμένα.

Ωστόσο η αντιπολίτευση έχει άλλη άποψη κι επισημαίνει πως η Βουλή είναι αρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης, τονίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει ισχυρή νομολογία που εντάσσει τα συγκεκριμένα αδικήματα στα υπουργικά καθήκοντα. «Εγώ θα το πάω μέχρι τέλους» σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς σχετικά με τις εργασίες της Επιτροπής, επισημαίνοντας με νόημα πως «τώρα που τελειώνει η σκευωρία αυτή με τη Νovartis θα ψάξουν να βρουν άλλη από την κυβέρνηση».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έχουν απομείνει στην Επιτροπή αποφάσισαν να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για την αρμοδιότητα στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου. Τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος όσο και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης συνέκλιναν στην άποψη πως απαιτείται περισσότερος χρόνος για την τεκμηρίωση της πρότασης περί αρμοδιότητας.

«Η έκδοση του πορίσματος θα υπερβαίνει το ζήτημα της αρμοδιότητας» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας προσθέτοντας πως «το τελικό πόρισμα θα έχει εκδοθεί πριν από τις 28 Απριλίου». Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει πως θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν αποχωρήσει να προσέλθουν στην Επιτροπή ή να αποστείλουν με υπόμνημα τις προτάσεις τους για να ενταχθούν στο τελικό πόρισμα. «Θα δοθεί αναγκαίος χρόνος για να μην αιφνιδιαστεί κανείς» υποστήριξε.

Σε αυτό το σημείο, της έκδοσης του πορίσματος, θα κλείσει και τυπικά τις εργασίες της η Επιτροπή, καθώς στη συνέχεια με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, το πόρισμα της Προανακριτικής θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση και όπως όλα δείχνουν ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη.