Με άδεια χέρια

Η ωραία ατμόσφαιρα του Ντίνου Ηλιόπουλου (φωτογραφία) θα είναι πάντα επίκαιρη: Ο Πρωθυπουργός, να συνεχίζει ακατάπαυστα να τάζει και να εγκαινιάζει. Το κυβερνών κόμμα, να τα βάζει με τους οπαδούς μίας ομάδας και να τους αποκαλεί τραμπούκους. Η FIFA, να απειλεί με Grexit, το οποίο ενδέχεται να συζητηθεί και ίσως αποφασισθεί τον Μάιο, ή τον Ιούνιο. Ο Βαγγέλης Γραμμένος, να προσπαθεί απεγνωσμένα, αλλά μάταια, να μπει στο πετσί του ρόλου και να υποδυθεί τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού, να κάνουν μεταμεσονύκτιες επισκέψεις στα σπίτια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και του Γιάννη Αλαφούζου. Ενα ένα, όμως, με τη σειρά, για να μην μπερδευτούμε. Οταν κάνεις επίσκεψη, οι καλοί τρόποι επιβάλλουν να μην πας με άδεια χέρια. Ετσι κι ο Αλέξης Τσίπρας. Αφού ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη, κάτι έπρεπε να προσφέρει. Τη προηγούμενη φορά έταξε στον ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα. Προχθές είπε ότι η κυβέρνηση βάζει πλάτη στο σχέδιο ανακατασκευής της Τούμπας. Και με την αναχώρηση του Πρωθυπουργού για την Αθήνα άναψε και το πράσινο φως για την έκδοση της απόφασης για το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ.

Διχασμός προσωπικότητας

Κι εδώ που τα λέμε, όταν έχεις χαρίσει πρόστιμα, όταν τον έχεις πάρει στη πλάτη σου τον Ιβάν και τον κουβαλάς, το να εγκριθεί η ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας δεν το λες και ρουσφέτι. Αμοιβαία άλλωστε είναι αυτά. Οταν υπάρχουν καλές σχέσεις, η μία πλευρά να βοηθάει την άλλη. Αυτό που παρατηρείς ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας διχασμός προσωπικότητας. Κάποιοι γρήγοροι, βλέπε Φλαμπουράρης – Παππάς, μπήκαν με τη μία, στο νόημα της κυβερνώσας Αριστεράς. Εχουν αφήσει τα επαναστατικά στην άκρη, έκαναν καλές γνωριμίες, άνοιξαν μεγάλες πόρτες και πορεύονται. Κάποιοι σύντροφοι, αντίθετα, έχουν ξεμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Πώς να εξηγήσεις διαφορετικά την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος για τα επεισόδια στην ομιλία Τσακαλώτου στον Πειραιά, που αποκαλεί τους οπαδούς του Ολυμπιακού τραμπούκους; Οποιος βρει ανάλογο προηγούμενο, κυβερνών κόμμα να βρίζει με επίσημη ανακοίνωση οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον.

Ζήσε Μάη μου

Συχωρέστε με, αλλά αυτά περί Grexit δεν μπορώ να τα πάρω στα σοβαρά. Την εισήγηση κάποιου κ. Χέρμπερτ Χούμπελ, όχι στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA, αλλά στην Επιτροπή Ομοσπονδιών. Που πάει να πει, ζήσε Μάη μου. Στην κυριολεξία και ουχί μεταφορικά. Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Οι θεσμοί δηλαδή να μας φοβερίζουν παριστάνοντας τον μπαμπούλα κι εμείς τα κακά παιδιά να λέμε ότι θα συμμορφωθούμε. Με την ΕΠΟ να χαρακτηρίζει την εισήγηση «αναιτιολόγητη και ακατανόητη». Τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου». Εδώ πράγματι γελάνε. Αν έψαχνε κάποιος να βρει όλες αυτές τις μέρες τον Β. Γραμμένο, θα έπρεπε να τον αναζητήσει στην Αγγελική Νικολούλη (φωτογραφία). Ο Βασιλειάδης σταμάτησε το πρωτάθλημα, ο Βασιλειάδης το ξεκίνησε. Ο Βασιλειάδης έβαλε βέτο «ή υπογράφουν όλοι ή δεν ξεκινάει». Η ΕΠΟ κι ο Β. Γραμμένος, που υποδύεται τον πρόεδρο, δεν υπήρχαν πουθενά.

Χθες είχαμε πρωταθλητή

Να σ’ το λέγανε δεν θα μπορούσες να το πιστέψεις. Οτι ο Β. Γραμμένος (φωτογραφία) θα σ’ έκανε να νοσταλγήσεις τον καταδρομέα Γ. Γκιρτζίκη. Στο μεταξύ και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (αφού η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη) χθες είχαμε πρωταθλητή. Στο καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων είκοσι χρόνων. Από το μήνα Μάρτιο. Πέντε αγωνιστικές, πριν το τέλος. Με δύο ματς στα χαρτιά. Με -3 αντίστοιχα σε Ολυμπιακό-ΠΑΟΚ. Με τον έναν από δύο Ποντίους που «θα έφτιαχναν το ποδόσφαιρο, επειδή το αγαπάνε» να μπουκάρει με το κουμπούρι στη ζώνη στο μεταξύ τους παιχνίδι. That’s all. Από κει και πέρα, αρνούμαι να θεωρήσω σαν μείζον γεγονός τη κινητοποίηση της Θύρας 13 για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού. Οτι μαζευτήκανε δηλαδή προχθές το βράδυ κανά δυο χιλιάδες στον Τάφο του Ινδού. Κι ακολούθως, καμιά κατοστή έξω από τα σπίτια του Αλαφούζου και του Δ. Γιαννακόπουλου. Φασαρία για το τίποτα. Ποτέ κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε μέσω των οργανωμένων. Το αντίθετο, ναι. Ειδικά στον Παναθηναϊκό, όταν τους είχαν βάλει μπροστά για να διώξουν την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

«Βρώμικο σύστημα»

Ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής: «Ο Ιβάν Σαββίδης επέλεξε να αναμετρηθεί μετωπικά με ένα βρώμικο σύστημα δεκαετιών». Με δεδομένο ότι πρόκειται για ματς ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, σ’ αυτό το «βρώμικο σύστημα» συμπεριλαμβάνονται και τέως σύμμαχοι. Η ομάδα, δηλαδή, που θα πάρει το πρωτάθλημα.