ΟΣΤΑ

Κοπιαστικό βάδισμα

Είμαι άνδρας 76 ετών. Αισθάνομαι μεγάλη κόπωση στα πόδια. Περπατώ 50-70 μέτρα και πρέπει να σταματήσω για λίγο. Εχω πέσει και χτυπήσει μερικές φορές. Δεν έχω αθηρώματα στα πόδια. Μου συνέστησαν φυσικοθεραπεία και το φάρμακο με την ουσία πρεγκαμπαλίνη, αλλά δεν έχω βελτίωση. Τι να κάνω; (Μ.Σ.)

Ο επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος απαντά ότι η συμπτωματολογία εύκολης κόπωσης στο βάδισμα δεν είναι αμιγώς ορθοπεδικό πρόβλημα και πρέπει να διερευνηθεί αρχικά από παθολόγο. Τα αίτια που οδηγούν σε εύκολη κόπωση είναι ποικίλα και μπορεί να προέρχονται από το μυϊκό, νευρολογικό, κυκλοφορικό ή ενδοκρινικό σύστημα. Μπορεί επίσης να πρόκειται και για διαταραχές ηλεκτρολυτών ή ακόμα και νεοπλασίες. Θα πρέπει αρχικά να απευθυνθείτε στον οικογενειακό γιατρό σας, ο οποίος –με βάση το ατομικό ιστορικό και την κλινική εξέταση –θα σας συστήσει έναν βασικό παρακλινικό έλεγχο. Τα ευρήματα του ελέγχου αυτού θα κατευθύνουν τα επόμενα διαγνωστικά βήματα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που «παχαίνουν»

Η 29χρονη κόρη μου, που έχει προδιάθεση για παχυσαρκία, έχει αποκλείσει από τη διατροφή της τροφές όπως οι πατάτες και το ρύζι. Είναι σωστό; (Ι.Σ.)

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι τόσο οι πατάτες όσο και το ρύζι αποτελούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο –ιδιαίτερα οι πρώτες. Σε περιπτώσεις διαταραχών του μεταβολισμού των απλών υδατανθράκων (ζάχαρη) και των σύνθετων (άμυλο), όπως είναι η ινσουλινοαντίσταση και το μεταβολικό σύνδρομο, συνιστάται η περιορισμένη κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων. Οταν δεν εντοπίζονται οι παραπάνω διαταραχές, τότε για τον έλεγχο του βάρους ενδείκνυται μια διατροφή σύμφωνα με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, στην οποία πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα από όλες τις ομάδες, ώστε να προσλαμβάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για τη σωστή λειτουργία του. Στο πλαίσιο αυτό συγκαταλέγονται και τρόφιμα όπως οι πατάτες και το ρύζι, καθώς βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Οι τροφές αυτές καλό είναι να καταναλώνονται σε συνδυασμό με κάποιο πρωτεϊνούχο τρόφιμο (ώστε να προκαλείται εξισορρόπηση του γλυκαιμικού φορτίου του γεύματος) και χωρίς την προσθήκη λίπους (λ.χ. βούτυρο) που επιβαρύνει το γεύμα σε θερμίδες. Συνιστάται επίσης να επιλέγει η κόρη σας το καστανό αναποφλοίωτο ρύζι (παρουσιάζει σαφώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη) αντί για το λευκό και να προτιμά τις πατάτες ψητές ή βραστές αντί για τηγανητές. Ωστόσο, δεν προτείνεται ο πλήρης αποκλεισμός των παραπάνω τροφίμων. Το ίδιο ισχύει και για τα ζυμαρικά, που συνιστάται να είναι ολικής αλέσεως, με λίγο ελαιόλαδο.