Οι δύο βαθμοί που έδειχνε χθες το πρωί το θερμόμετρο στην Οδησσό και το χιόνι στα ρείθρα των δρόμων δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τον ενθουσιασμό που επικρατούσε έξω από την ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην καρδιά της πόλης. Καλημέρες στα ελληνικά, γαλανόλευκες σημαίες να κυματίζουν στα χέρια μαθητών –περίπου οκτακοσίων –που μαθαίνουν τη γλώσσα μας στην Ουκρανία και κατά διαστήματα τραγούδι και συρτάκι για να ζεσταθούν.

Λευκές και γαλάζιες κορδέλες στα μαλλιά των κοριτσιών, μπλουζάκια με μια καρδιά στο κέντρο που συνδύαζε τις σημαίες των δύο χωρών και έγραφε «ζήτω η Ελλάδα» και πανό που ανέγραφαν τις πόλεις από όπου οι μαθητές είχαν ταξιδέψει για να δώσουν το «παρών» –Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Σαρτανά, Μελιτοπόλη, Λβιβ –στην πρώτη τόσο μεγάλης κλίμακας παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην πόλη που είναι έντονα συνδεδεμένη με τον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας με πρωτοβουλία του κοινωφελούς Ιδρύματος Μπούμπουρα.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ. «Αγαπώ την Ελλάδα. Είναι η χώρα που έχω στην καρδιά μου. Αγαπώ τα ελληνικά έθιμα», έλεγε στο «Νσυν» ο σημαιοφόρος του σχολείου «Ελλάδα» του Κιέβου, ο 16χρονος Ολεχ, ο οποίος παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών τα τελευταία 11 χρόνια. «Ωστόσο γνώριζα κάποιες λέξεις πριν ακόμη πάω σχολείο, διότι η γιαγιά μου ήταν Ελληνίδα από την Κριμαία και ο παππούς της ήταν ιερέας στην Ελλάδα». Κάποιες φορές κομπιάζει όταν δεν βρίσκει την κατάλληλη λέξη για να μας πει όσα θέλει, αλλά δεν βρίσκει όπως μας λέει τα ελληνικά δύσκολη γλώσσα, αλλά «μελωδική και αρχαία» και ονειρεύεται τη στιγμή που θα επισκεφθεί την Ελλάδα, την οποία θεωρεί «δυνατή χώρα».

Περισσότερο διστακτικές η Κατερίνα, η Ιρίνα και η Γιούλια μάς συστήνονται μεν στα ελληνικά, αλλά δυσκολεύονται να πουν περισσότερα. «Αρχίσαμε τα μαθήματα τον Νοέμβριο, χρειάζεται πολύ διάβασμα», μας εξηγούν σε μια χαριτωμένη μείξη ελληνικών, ουκρανικών και…νοηματικής.

«Η Οδησσός είναι ένα άγιο μέρος. Από εδώ ξεκίνησε ο αγώνας της απελευθέρωσης, γι’ αυτό και θελήσαμε να ενδυναμώσουμε με τη διοργάνωση της παρέλασης τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου», εξηγεί ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Μπούμπουρα και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Κριμαία Παντελής Μπούμπουρας. «Ελπίζουμε δε του χρόνου να σταλεί και άγημα από την Ελλάδα, ώστε η παρέλαση να αποκτήσει περισσότερη βαρύτητα» συνέχισε ο επιχειρηματίας που ενισχύει μεταξύ άλλων τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ουκρανία με αποτέλεσμα σήμερα –σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε –οι μαθητές ελληνικών να φτάνουν τους 3.000 ετησίως με στόχο ανέλθουν και να σταθεροποιηθούν την ερχόμενη διετία σε 5.000 κάθε χρόνο.

Την παρέλαση στην οποία δεν συμμετείχαν μόνο όσοι μαθαίνουν ελληνικά από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων όπως και Ελληνες που ζουν στην Οδησσό –ανάμεσά τους ο Γιώργος από τη Θεσσαλονίκη που δεν έκρυβε τη συγκίνησή του για την παρέλαση, ο οποίος ζει 18 χρόνια στην Οδησσό και διατηρεί τρία καταστήματα τροφίμων –παρακολούθησαν από την εξέδρα των επισήμων και εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως η Χαρά Καφαντάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σίμος Κεδίκογλου από τη Νέα Δημοκρατία, οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Γρηγόρης Ψαριανός από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων, η γενική πρόξενος της Ελλάδας Δέσποινα Κουκουλοπούλου και οι εκπρόσωποι του Δήμου Πειραιά Γιάννης Μελάς, Ανδρέας Βεντούρης και Νίκος Γέμελος.

Ελληνικό Πάρκο 45 στρεμμάτων

Τα παρατράγουδα δεν έλειψαν όταν έφτασε η στιγμή της κατάθεσης στεφάνων στο άγαλμα των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας έξω από το σχετικό μουσείο στην Πλατεία των Ελλήνων – ένα από τα υπάρχοντα κομβικά σημεία της πόλης με τους 5.000 Ελληνες, τα οποία συνδέονται με τη χώρα μας, καθώς τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί το Ελληνικό Πάρκο σε μια έκταση 45 στρεμμάτων δίπλα στο εμβληματικότερο σημείο της Οδησσού, τις Σκάλες Ποτέμκιν, που υλοποιείται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων από το Ιδρυμα Μπούμπουρα. Ενταση προκλήθηκε όταν ουκρανός δημοσιογράφος πίεσε τον δήμαρχο της πόλης να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη δικαστική έρευνα που εκκρεμεί εις βάρος του για υπόθεση διαφθοράς. Αν και από την ελληνική πλευρά προς στιγμήν χάθηκε η ψυχραιμία, τελικά ο δημοσιογράφος αποχώρησε, οι τόνοι έπεσαν και η αυλαία των εκδηλώσεων έκλεισε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, τους οποίους έψαλαν οι μαθητές.

Ο εορτασμός για την 25η Μαρτίου αλλά και την 25η επέτειο από την αδελφοποίηση του Πειραιά και της Οδησσού, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στη χθεσινή παρέλαση. Το βράδυ της Δευτέρας ο Γιώργος Νταλάρας έδωσε τον δικό του τόνο στη γιορτή με μια δίωρη συναυλία στην αίθουσα της Φιλαρμονικής της Οδησσού, όπου με τα δημοφιλή του τραγούδια ξεσήκωσε τους έλληνες ομογενείς αλλά και ουκρανούς φίλους της Ελλάδας.