Σε διεθνές κι όχι διμερές ζήτημα εξελίσσεται η υπόθεση της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Την αλλαγή επιπέδου σηματοδότησε και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αξιώσει και να επιτύχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σκληρό και ξεκάθαρο μήνυμα των ευρωπαίων ηγετών προς την Αγκυρα, καταδικάζοντας την πρακτική της Τουρκίας στις σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.

Κορυφαίοι έλληνες αξιωματούχοι που έχουν γνώση των όσων συζητούνται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας, εξηγούν ότι οι Ευρωπαίοι υιοθετούν τη σκληρότερη λεκτική διατύπωση εναντίον της τουρκικής αυθαιρεσίας -εξέλιξη πάντως που φαίνεται να έχει κάνει έξω φρενών τον Ερντογάν και τουρκικές διαρροές κάνουν λόγο ακόμα και για σκέψεις ακύρωσης από τη πλευρά της Αγκυρας της ευρωτουρκικής συνόδου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στις 26 Μαρτίου. Της συνεδρίασης των ευρωπαίων ηγετών προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, συνεχής επικοινωνία Λευκωσίας – Αθήνας και σκληρό παζάρι με τους άλλους Ευρωπαίους προκειμένου να κλειδώσει η διατύπωση – μήνυμα στο κείμενο συμπερασμάτων.

Στο κτίριο της Συνόδου προσήλθαν σχεδόν μαζί, με μόλις λίγα δευτερόλεπτα διαφορά, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο έλληνας Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του δήλωση έκανε λόγο για ισχυρή Ευρώπη που θα παρέχει στήριξη στα κράτη – μέλη ενάντια σε καταστρατηγήσεις από τρίτες χώρες, δείχνοντας σαφώς προς την Αγκυρα.

Οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, αλλά και οι τραγικές εικόνες από τα όσα ακολούθησαν την κατάληψη της Αφριν έριξαν τη σκιά τους στις Βρυξέλλες και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Η οργή των Ευρωπαίων αποτυπώθηκε στις δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο τα περιθώρια πίεσης από πλευράς της Ευρώπης δεν είναι μεγάλα από τη στιγμή που ο Ερντογάν κρατά τη στρόφιγγα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η γερμανίδα καγκελάριος, πάντως, έχει ήδη παρέμβει στον Ερντογάν για την επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Μάλιστα η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι η ραγδαία επιδείνωση των γερμανοτουρκικών αλλά και αμερικανοτουρκικών σχέσεων δυσκολεύει μια αποτελεσματική παρέμβαση εκ μέρους τους, φρόντισε από μέρες να στρώσει το χαλί για ένα νέο ρωσικό άνοιγμα. Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Επισήμως τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη, ωστόσο βρήκε την ευκαιρία να θέσει τα ζητήματα που καίνε την Αθήνα σε σχέση με την τουρκική στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη ρωσική πλευρά διαπιστώθηκε κατανόηση των ελληνικών αιτιάσεων, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης μεσολαβητικής πρωτοβουλίας από τη Μόσχα. Είχε προηγηθεί η ελληνική αντίσταση στην απαίτηση εταίρων για σκληρή γλώσσα απέναντι στη Ρωσία στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ στο Λονδίνο.

ΝΕΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Την ίδια ώρα, πάντως, οι τουρκικές Αρχές έστειλαν μήνυμα παράτασης του θρίλερ με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν απάντησαν αμέσως στο ελληνικό αίτημα να παρίσταται ο έλληνας εμπειρογνώμονας που είχε φτάσει στην Αδριανούπολη στον έλεγχο του ενός κινητού τηλεφώνου, για το περιεχόμενο του οποίου οργίαζαν χθες οι φήμες στα τουρκικά ΜΜΕ περί πιθανής ύπαρξης καταγραφών στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Οι τουρκικές Αρχές αρχικά αρνήθηκαν την παρουσία του εμπειρογνώμονα κατά τον έλεγχο, αναφέροντας ότι θα βιντεοσκοπηθεί όλη η διαδικασία ελέγχου, ώστε να διαλυθούν οι υποψίες ότι θα μπορούσε κάποιος να φυτέψει στοιχεία στο τηλέφωνο, και στη συνέχεια μπήκαν σε παζάρι με την Αθήνα.

Οπως ανέφεραν χθες το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu και σχεδόν όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, στην εξωτερική μνήμη των κινητών τηλεφώνων των δύο αξιωματικών εντοπίστηκαν στρατιωτικά σχέδια.