Η στήλη αυτή σχολιάζει την επιστημονική επικαιρότητα και εκφράζει άποψη σχετικά με ό,τι νεότερο υπάρχει κάθε εβδομάδα από πλευράς εξελίξεων. Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα σκάνδαλα φαρμακευτικών εταιρειών ρίχνουν μεγάλη σκιά σε αποτελέσματα πολυκεντρικών μελετών που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρείες. Για τον λόγο αυτό, η έκφραση κριτικής και γνώμης για τα ίδια τα αποτελέσματα των μελετών είναι επιβεβλημένη.

Αναγνώστες της στήλης ερωτούν και η στήλη σήμερα σχολιάζει πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι άρρωστοι με αυξημένες τιμές λιποπρωτεΐνης α.

Υπολογίζεται ότι περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία δηλαδή έχουν αυξημένη την κακή (LDL), καταστροφική, χοληστερίνη. Αυτοί οι άνθρωποι σε μεγάλο ποσοστό έχουν επίσης αυξημένη την λιποπρωτεΐνη α, η οποία αποτελείται από ένα μόριο που μοιάζει με την κακή χοληστερίνη που είναι συνδεδεμένη με μια άλλη πρωτεΐνη γνωστή ως απολιποπρωτεΐνη α, η οποία προδιαθέτει σε φλεγμονή και θρόμβωση του εσωτερικού χιτώνα των αρτηριών. Τα άτομα με αυξημένη λιποπρωτεΐνη α δεν διατρέχουν κίνδυνο μόνο για καρδιακά επεισόδια αλλά γενικότερα για αγγειακά επεισόδια όλων των αρτηριών του σώματος και, κυρίως, εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι αυξημένες τιμές της λιποπρωτεΐνηςα κυμαίνονται από 50mg%-150mg% και οι καταστροφικές της ιδιότητες είναι ανάλογες με την τιμή της στο αίμα.

Αντίθετα, χαμηλές τιμές της λιποπρωτεΐνης α συνδέονται με μικρότερη πιθανότητα για καρδιοαγγειακά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια ακόμα και στένωση της αορτής.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι τιμές της λιποπρωτεΐνης α όταν υπερβαίνουν το 100mg%.Φάρμακα για την αντιμετώπιση των ασθενών με αυξημένες τιμές λιποπρωτεΐνης α δυστυχώς δεν υπάρχουν.Οι στατίνες που θεωρούνται το φάρμακο εκλογής κατά της κακής χοληστερίνης (LDL) δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης α. Ομως σήμερα δοκιμάζεται ο συνδυασμός του νέου ισχυρού αντιλιπιδαιμικού φαρμάκου Evolocumab με στατίνες, οπότε τα αποτελέσματα των σχετικών πολυκεντρικών μελετών αναμένεται να είναι ελπιδοφόρα.

Ετσι, με τα σημερινά δεδομένα οι άρρωστοι με υψηλές τιμές λιποπρωτεΐνης α θα πρέπει να λαμβάνουν υψηλές δόσεις στατινών έτσι ώστε οι τιμές της κακής χοληστερίνης (LDL) να βρίσκονται κάτω από 70mg%.