Φως σε ένα από τα πιο σκοτεινά παιχνίδια στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, τη νίκη της Ισπανίας επί της Μάλτας με 12-1, στις 21 Δεκεμβρίου 1983 που χάρισε την πρόκριση στους Φούριας Ρόχας στα τελικά του Euro 1984, προσπαθούν να ρίξουν τρεις εκ των μαλτέζων πρωταγωνιστών του, οι οποίοι μιλούν ξεκάθαρα για ντόπινγκ.

Οι Ισπανοί χρειάζονταν νίκη με διαφορά 11 γκολ για να ξεπεράσουν τους Ολλανδούς στη διαφορά τερμάτων και να πάνε στα τελικά του Euro 1984. Ακόμα και οι ίδιοι δεν πίστευαν πως μπορούσαν να τα καταφέρουν. Σύμφωνα ωστόσο με τρεις Μαλτέζους που αγωνίστηκαν στην ιστορική αναμέτρηση της Σεβίλλης, οι Ισπανοί είχαν φροντίσει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να πετύχουν τον στόχο τους.

«Χωρίς φώτα»

Προπονητής της Μάλτας στον επίμαχο αγώνα ήταν ο Βίκτορ Σκέρι. Μεταξύ των παικτών του που αγωνίστηκαν εκείνο το βράδυ ήταν οι Μπουσούτιλ, Φάμπρι και Ντεμανουέλε, οι οποίοι μίλησαν στην εκπομπή «Fiebre Maldini» του τηλεοπτικού δικτύου Movistar+.

Η αποστολή της Μάλτας είχε φτάσει στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας μία ημέρα νωρίτερα. «Μας έβαλαν να προπονηθούμε στις 22.00 σε ένα γήπεδο χωρίς φώτα.

Το ξενοδοχείο ήταν πολύ κακό, δεν είχε ούτε εστιατόριο κι έτσι για να φάμε πρωινό έπρεπε να ντυθούμε και να βγούμε έξω στον δρόμο χωρίς να μας αναγνωρίσουν οι ισπανοί φίλαθλοι και μας αποδοκιμάσουν. Ολο το βράδυ δεν μας άφησαν να κοιμηθούμε από τους θορύβους που έκαναν» θυμάται ο Μπουσούτιλ.

Ο Ντεμανουέλε δεν διστάζει να αφήσει αιχμές πως οι ισπανοί παίκτες ήταν ντοπαρισμένοι.

«Εχω έναν αδελφό που ήταν μπόντι μπίλντερ και γνωρίζω τι συμβαίνει όταν παίρνεις στεροειδή. Η ενέργεια των Ισπανών ήταν εκτός πραγματικότητας. Κάποιοι έβγαζαν αφρούς, ένα υγρό οξύ έβγαινε από το στόμα τους όταν έπιναν νερό».

Η χειρότερη στιγμή τους

Ο Σκέρι προσυπογράφει τις καταγγελίες. «Ενας κοντός άνδρας ντυμένος στα λευκά ήρθε και μας πρόσφερε έναν δίσκο με κομμένα λεμόνια. Ηταν το μόνο πράγμα που μας πρόσφεραν. Οι παίκτες τα πιπίλισαν και ένιωσαν άσχημα. Με ρώτησαν: «Μπορεί να τους έχουν βάλει ναρκωτικά;». Δεν είχαμε κανένα στοιχείο, ελπίζω η Ισπανία να μην είχε κάνει κάτι τέτοιο». Ο Ντεμανουέλε επιβεβαίωσε το περιστατικό: «Οταν πιπίλισα εκείνα τα λεμόνια, ένιωσα μεθυσμένος, σαν να γλεντούσα όλο το βράδυ».

Οι Μαλτέζοι αναφέρθηκαν και στον διαιτητή του αγώνα. «Ηταν πολύ κακός, ο χειρότερος που έχω δει στη ζωή μου. Ηταν εναντίον μας, η Ισπανία χρειαζόταν βοήθεια. Υπήρχαν στιγμές που μας έλεγε «εμπρός, εμπρός, παίξτε». Σαν να βιαζόταν» θυμάται ο Φάμπρι. Ολοι συμφωνούν πως ήταν η χειρότερη στιγμή της καριέρας τους. Ο Ντεμανουέλε αποκάλυψε πως μετά τον αγώνα έφυγε για την Αυστραλία για να ξεχάσει. «Αν θα μπορούσα να το σβήσω από τη μνήμη μου θα το έσβηνα. Πάντα θα με κυνηγάει» λέει ο Φάμπρι.