Η παραμέληση του εαυτού μας –ιδίως όταν αναλωνόμαστε στη φροντίδα των αγαπημένων μας προσώπων, όπως είναι τα παιδιά μας ή οι ηλικιωμένοι γονείς μας –οδηγεί συχνά σε εκπτώσεις τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας.

Η κατάσταση όμως έχει ως εξής: «Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά όταν δεν είμαστε καλά» επισημαίνει η παθολόγος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Monique Tello, σημειώνοντας ότι το ίδιο ισχύει για τους επαγγελματίες υγείας, τους νοσηλευτές και τους φροντιστές ασθενών.

Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι, σύμφωνα με την ειδικό, η βασική αιτία που παραγκωνίζουμε τις ανάγκες μας, εντούτοις επισημαίνει ότι υπάρχουν τέσσερις εύκολοι τρόποι για να τονώσουμε την υγεία μας.

Φυσική δραστηριότητα. Η σωματική άσκηση μειώνει το στρες, φτιάχνει τη διάθεση και ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας. «Ακούγεται απίστευτο, όμως μπορείτε να γυμναστείτε σχεδόν παντού, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας» επιμένει η Monique Tello. Και συνεχίζει: «Δεν χρειάζεται κανείς να γραφτεί στο γυμναστήριο ούτε να ακολουθήσει ένα σφιχτό πρόγραμμα εκγύμνασης. Και επίσης δεν χρειάζεται η άσκηση να διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά την ημέρα».
Πώς; Η παθολόγος του Χάρβαρντ εξηγεί ότι το μυστικό είναι ο καθένας από εμάς να βρει μια δραστηριότητα που τον ευχαριστεί. Ετσι, κάποιοι απολαμβάνουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους με το ποδήλατο, συνήθεια που συμβάλλει στην ευεξία. Τα παραδείγματα που η ίδια δίνει είναι πολλά: «Αντί για το εμπορικό κέντρο προτιμήστε να πάτε μαζί με τα παιδιά στο βουνό. Κατά το μεσημεριανό διάλειμμα στη δουλειά επιλέξτε να κάνετε μια βόλτα με ταχύ βήμα, το απόγευμα χορέψτε στο σαλόνι του σπιτιού… Τις απαιτητικές ημέρες, εκείνες δηλαδή που ο ελεύθερος χρόνος είναι μηδαμινός, απλά ανεβείτε τις σκάλες, περπατήστε μέχρι το σουπερμάρκετ ή παρκάρετε όσο πιο μακριά μπορείτε ώστε να αναγκάσετε τον εαυτό σας να περπατήσει».
Η κεντρική ιδέα πίσω από τις μικρές αυτές καθημερινές ασκήσεις είναι ότι κάθε βήμα και κάθε κίνηση μετράει.

Διατροφή. Η σωστή, ισορροπημένη διατροφή είναι εξίσου σημαντική όπως η φυσική άσκηση. Μείνετε μακριά από τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα προϊόντα. Στόχος πρέπει να είναι η κατανάλωση εκείνων των τροφίμων που παράγονται φυσικά. Οσο πιο πολύχρωμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνετε τόσο πιο πλούσια είναι και η πηγή των βιταμινών που θρέφει τον οργανισμό.

Μάλιστα, η ειδικός υπογραμμίζει ότι οι βιταμίνες από συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν ίση αξία με τις βιταμίνες που προσλαμβάνει κανείς από τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

Ηρεμία. Σχεδόν όλοι «βομβαρδίζονται» από στρεσογόνους παράγοντες, αυτό όμως που διαφέρει είναι η κλίμακα της έντασης που αισθάνεται κανείς. «Η γιόγκα και ο διαλογισμός βοηθάνε σημαντικά. Ομως, σε εκείνους τους ασθενείς που με κοιτάνε παράξενα όταν αναφέρω αυτές τις μεθόδους προτείνω άλλες δραστηριότητες που επίσης μειώνουν το στρες» λέει η Monique Tello.

Το πλέξιμο, η μαγειρική, το βάδισμα, η κολύμβηση και γενικότερα οτιδήποτε προκαλεί ηρεμία και χαλάρωση, συντρέχει σημαντικά. «Τι δουλεύει στη δική μου περίπτωση; Συνηθίζω να κλείνω την ημέρα –αφού έχω βάλει τα παιδιά για ύπνο και πριν ξαπλώσω κι εγώ –με ασκήσεις γιόγκα (στρέτσινγκ). Ούτε καν μπαίνω στον κόπο να βρω το ειδικό στρώμα για τις ασκήσεις –το χαλί στο δωμάτιο της κόρης μου μού κάνει μια χαρά».

Υπνος. Οι ώρες ύπνου που έχουμε ανάγκη διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο σε γενικές γραμμές αρκούν οκτώ ώρες. Η έλλειψη ξεκούρασης προκαλεί ευερεθιστότητα, χαμηλή νοητική λειτουργία και μειωμένα αντανακλαστικά. Επίσης, σε ό,τι αφορά την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές, φαίνεται ότι η χρόνια αϋπνία ευθύνεται σημαντικά για την εκδήλωσή τους.

Η ρουτίνα ύπνου είναι σημαντική, όπως επίσης και να αποφεύγει κανείς πριν πέσει στο κρεβάτι να ελέγξει το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή, καθώς το μπλε φως που εκπέμπουν προκαλεί διαταραχές στο βιολογικό ρολόι. Τέλος, παρά τη γενική πεποίθηση που επικρατεί ότι το αλκοόλ χαλαρώνει, στην πράξη διαταράσσει τον ύπνο.