Υπογράφηκε στα Τρίκαλα από το Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Βασίλη Μαγκλάρα και το Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και του Δήμου Τρικκαίων για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη.

Τα Τρίκαλα συμμετέχουν ήδη στο ευρωπαϊκό δίκτυο έξυπνων πόλεων και πλέον γίνονται η πρώτη πόλη της χώρας και από τις πρώτες στην Ευρώπη, όπου θα αναπτυχθεί δίκτυο 5G. Με την ανάπτυξη του πιλοτικού δικτύου 5G, η πόλη των Τρικάλων θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα επίδειξης αλλά και δοκιμών για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Η τεχνογνωσία που ήδη διαθέτουν οι τεχνικές υπηρεσίες της πόλης αλλά και το αυξημένο επίπεδο εξοικείωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις ψηφιακές τεχνολογίες, διαμορφώνουν ένα απόλυτα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και αξιολόγηση του πιλοτικού δικτύου. Για την υλοποίηση του έργου θα υπάρξει συνεργασία και με ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις του κλάδου.

Σειρά δράσεων

Η ΓΓΤΤ, ως αρμόδια υπηρεσία για την προώθηση των στόχων του ευρωπαϊκού θεματολογίου για το 2025 (Gigabit Society) σχεδιάζει μια σειρά δράσεων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για την ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Η συμφωνία για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου στα Τρίκαλα είναι το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις, με στόχο να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν εμπορική διαθεσιμότητα υπηρεσιών 5G σε όλες τις μεγάλες πόλεις και τους συγκοινωνιακούς άξονες της χώρας, όπως προβλέπουν οι στόχοι του Gigabit Society.

Παράλληλα, η ΓΓΤΤ προωθεί και άλλες συναφείς δράσεις, όπως η εξασφάλιση του αναγκαίου φάσματος συχνοτήτων και η απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και αδειοδότησης κεραιοσυστημάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Βασίλης Μαγκλάρας δήλωσε σχετικά: «Τα δίκτυα 5G είναι η επερχόμενη επανάσταση στο χώρο των ΤΠΕ: δημιουργούν το περιβάλλον για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και θα αποτελέσουν πλατφόρμα για την ανάπτυξη νέων οικοσυστημάτων καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Με τις δράσεις αυτές και σε συνδυασμό με τα σχεδιαζόμενα έργα για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ευρυζωνικών υποδομών σε όλη τη χώρα, με προϋπολογισμό άνω των 700 εκ. € για την επόμενη πενταετία, στοχεύουμε στην αναβάθμιση της Ελλάδας στον τομέα των ψηφιακών υποδομών και ως εκ τούτου στην δημιουργία ουσιαστικών προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας».