Η νίκη της ΑΕΚ επί του Πανιωνίου και παράλληλα η ήττα του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη, έφεραν την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα από το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο από χθες, η Ενωση πέρα από πρωτοπόρος είναι και το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, μιας και έπειτα από την ποινή που επιβλήθηκε στους Θεσσαλονικείς η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων έφτασε στους πέντε βαθμούς.

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου έπειτα από 24 χρόνια, κατακτώντας το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 1994 και πετυχαίνοντας ό,τι δεν κατάφερε σε άλλες πέντε περιπτώσεις από τότε. Οταν οι Κιτρινόμαυροι είχαν φτάσει στην πηγή, αλλά δεν είχαν κατορθώσει να πιουν νερό.

Η πρώτη φορά που συνέβη αυτό, ήταν τη σεζόν 1995-1996, μια χρονιά μετά δηλαδή το τελευταίο της πρωτάθλημα. Η Ενωση πήγαινε χέρι χέρι με τον Παναθηναϊκό μέχρι το φινάλε της χρονιάς, όμως δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος μια «γκέλα» της ΑΕΚ με την Ξάνθη (1-1) άφησε τους Κιτρινόμαυρους πίσω. Με αποτέλεσμα ο τίτλος να πάει στους Πράσινους με δύο βαθμούς διαφορά.

Για να βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση η ΑΕΚ, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια. Τη σεζόν 2001-2002 η Ενωση, με τον Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι της, έδειχνε έτοιμη για την επιστροφή στην κορυφή. Επιδιώκοντας να σταματήσει την κυριαρχία του Ολυμπιακού. Ωστόσο η ήττα στο ντέρμπι με τους Ερυθρόλευκους με 4-3 στην προτελευταία αγωνιστική έδωσε το πρωτάθλημα στην ομάδα του Πειραιά, η οποία τερμάτισε ισόβαθμη με την ΑΕΚ. Εχοντας όμως πλεονέκτημα λόγω των δύο νικών που είχε καταγράψει στα μεταξύ τους ματς.

Το 2004 η ΑΕΚ επιχείρησε ένα νέο ξεκίνημα, με τον Ντέμη Νικολαΐδη να έχει επιστρέψει στην ομάδα, αναλαμβάνοντας τον προεδρικό θώκο. Η Ενωση, παρότι είχε πολύ χαμηλό μπάτζετ, στηριζόμενη στην καλή δουλειά που είχε κάνει ο Φερνάντο Σάντος αλλά και στη δυναμική του κόσμου της, έφτασε τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος να διεκδικεί τον τίτλο. Ομως μια ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Ιωνικό με το γκολ του Νατσούρα τής στέρησε τη δυνατότητα για την υπέρβαση. Με τους Κιτρινόμαυρους να τερματίζουν τελικά τρίτοι, τρεις βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό.

Την αμέσως επόμενη χρονιά η ΑΕΚ ήταν και πάλι ανταγωνιστική, διεκδικώντας μέχρι τέλους το πρωτάθλημα. Τουλάχιστον μέχρι εκείνο το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για την 27η αγωνιστική. Η Ενωση έχασε με 1-0 και έμεινε πίσω στη βαθμολογία, αποτυγχάνοντας να καλύψει τη διαφορά στις τρεις αγωνιστικές που απέμεναν. Τερματίζοντας δεύτερη, ξανά τρεις βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό.

Δύο χρόνια μετά ο Δικέφαλος ξεκίνησε τη σεζόν με μεγάλες φιλοδοξίες. Εχοντας αποκτήσει τον Ριβάλντο και διαθέτοντας ένα σύνολο με ποιότητα που έδειχνε και ήταν ικανό να φτάσει στην κορυφή. Η ΑΕΚ, παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο και καταγράφοντας μεγάλες νίκες όπως το 4-0 επί του Ολυμπιακού, βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, όμως ο τίτλος πήγε στο Λιμάνι. Αφού οι Ερυθρόλευκοι κέρδισαν στις δικαστικές αίθουσες τους βαθμούς από το παιχνίδι με την Καλαμαριά λόγω της αντικανονικής συμμετοχής του Βάλνερ στο παιχνίδι. Κατακτώντας έτσι και το πρωτάθλημα, με δύο βαθμούς διαφορά από την Ενωση.