Επαναφέρει η ΝΔ το αίτημά της για ενημέρωση της Βουλής από τους κ.κ. Κοτζιά και Καμμένο, καθώς θεωρεί ότι η κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών δεν καλύπτει το φάσμα των θεμάτων που θα έπρεπε να καλυφθούν λόγω της απουσίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας από την συνεδρίαση (βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών του ΝΑΤΟ).

«Επαναφέραμε το αίτημά μας διότι παραμένει αναπάντητο», είπε σχετικά ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος. Ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ για τον τρόπο που προσεγγίζουν την στάση της Τουρκίας την οποία θεωρούν μια νευρική δύναμη και ότι η νευρικότητα είναι στοιχείο παροδικό, ενώ για την ΝΔ προσλαμβάνεται ως σταθερή στρατηγική γιατί η Τουρκία αισθάνεται ισχυρή. Μάλιστα σχολίασε σχετικά ότι «λάθος εκτιμήσεις οδηγούν σε λάθος στρατηγικές» και δήλωσε ότι η Τουρκία «καθίσταται ένας αμφισβητίας της διεθνούς νομιμότητας στην ανατολική Μεσόγειο παρεμποδίζοντας την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου».

Μάλιστα επανέλαβε ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο αποδείχθηκε ότι όχι μόνον δεν βοήθησε τις σχέσεις των δυο χωρών, όπως υποστήριζε η κυβέρνηση, αλλά τις τραυμάτισε. Επικαλέστηκε προς τούτο το γεγονός ότι (και) στην περίπτωση της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών αποδείχθηκε ότι δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας που υποτίθεται ότι υπήρχαν, ενώ στηλίτευσε και την στάση του ΥΠΕΘΑ λέγοντας ότι «εάν χρειάζεται πέντε μέρες για να τοποθετηθεί υπουργός Άμυνας αυτό συνιστά μείζον ζήτημα». «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα.

Όμως αρχίζει πλέον να αποκτά σταθερό χαρακτήρα η πολιτική ομηρείας που ακολουθείται και γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών την πρόταση του κόμματός του για την συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου, κάτι, που φέρεται να έγινε αποδεκτό από τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη, που ήταν παρών.