Νέα θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η κίνηση της κυβέρνησης να διορίσει τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών Φραγκίσκο Κουτεντάκη στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Λιαργκόβα, η θητεία του οποίου είχε λήξει από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο διορισμός οριστικοποιήθηκε χθες με απόφαση του Νίκου Βούτση, δημιουργώντας πολεμικό τοπίο στη Βουλή, καθώς η αντιπολίτευση κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους έναν ακόμη «κομματικό διορισμό».

«Τον επέλεξα γιατί είναι νέος κι έχει άποψη με την οποία συμφωνώ» απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής στις επικρίσεις, ενώ πρόσθεσε με κυνικό τρόπο ότι «δεν ψάχνει για ουδέτερα ούτε για απολιτικά πρόσωπα για τη στελέχωση τέτοιων θέσεων».

Το κλίμα μύριζε μπαρούτι πριν καν αρχίσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής που ενέκρινε τον διορισμό του. Η ΝΔ είχε ήδη σπεύσει να στηλιτεύσει την προειλημμένη απόφαση, κάνοντας λόγο για «άλωση του κράτους» και για ακόμα έναν κομματικό διορισμό, ενώ πρόσθεσε πως «θα αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη νομιμότητα την επομένη των εκλογών». Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αποχώρησε από την ψηφοφορία, επαναλαμβάνοντας τα περί κομματικού διορισμού και διαμαρτυρόμενος γιατί δεν γνωστοποιήθηκαν τα βιογραφικά των συνυποψηφίων του Κουτεντάκη.

Ο Νίκος Βούτσης απάντησε θεσμικά, λέγοντας πως δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής η δημοσιοποίηση των βιογραφικών των υποψηφίων, αντιθέτως προβλέπεται ρητά πως είναι στην ευχέρεια του προέδρου της εθνικής αντιπροσωπείας να προτείνει ένα πρόσωπο και να θέτει την πρότασή του αυτή σε ψηφοφορία. Παράλληλα, καταλόγισε «θεσμικό ατόπημα» στη ΝΔ σχετικά με τις καταγγελίες περί κομματικού διορισμού, λέγοντας πως επί των ημερών της δικής της διακυβέρνησης δεν είχε δείξει καμία θεσμική προσήλωση και προέβη σε κατ’ ανάθεση επιλογές προσώπων. «Ποιος απειλεί ποιον και ποιος απειλείται;» διερωτήθηκε ο Βούτσης, αναφέροντας ακόμη ότι ο ίδιος δεν έθεσε θέμα απομάκρυνσης του Παναγιώτη Λιαργκόβα πριν να λήξει η θητεία του, παρά τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις σε κάποιες εκθέσεις και παρά το γεγονός ότι ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ το 2012.

Ο διορισμός τελικά υπερψηφίστηκε μόνο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ, Το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Ποιος είναι

Εως το 2014 η σχέση του Φραγκίσκου Κουτεντάκη με τα Μνημόνια εξαντλούνταν στη δημοσίευση μελετών και στην προετοιμασία του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με επαρκείς αποστάσεις ασφαλείας. Λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεταξύ των δημοσιεύσεών του περιλαμβάνεται «η αξιολόγηση των επιπτώσεων των Μνημονίων στην ελληνική αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις».

Στη θητεία του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ως γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, γνώρισε τα Μνημόνια εκ των έσω. Μετείχε στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, παρακολουθούσε και συντόνιζε δίπλα στον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη τις εξελίξεις σχετικά με τα πλεονάσματα, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, τη διανομή κοινωνικών μερισμάτων.

Προεκλογικά είχε συνεργαστεί με τις ομάδες που διαμόρφωσαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Συχνά πυκνά επιλέγεται για «ειδικές αποστολές». Πρόσφατα ως εκπρόσωπος του Δημοσίου τοποθετήθηκε απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την προληπτική γραμμή.

Πριν δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2016, σε περίοδο μεγάλης έντασης με το ΔΝΤ, στη μία και μοναδική συνέντευξη Τύπου που είχε κάνει ο Κουτεντάκης είχε καταλογίσει στο Ταμείο «πρακτικές Σάιλοκ» διαμηνύοντας πως εάν η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στην πληρωμή χρεολυσίων ή συντάξεων, θα πλήρωνε συντάξεις…