Ερωτηματικά για την ετοιμότητα αποφυγής «περίεργων» επεισοδίων από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων προκύπτουν μετά το περιστατικό της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την τουρκική περίπολο.

Πηγές με γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων διατυπώνουν τον προβληματισμό τους εξαιτίας της τροπής που πήρε ένα επεισόδιο που όπως λένε στο παρελθόν μπορεί να αντιμετωπιζόταν ως ρουτίνα. Αρκετές φορές παλαιότερα έχει συμβεί ελληνικά περίπολα να βρεθούν κατά λάθος στο τουρκικό έδαφος ή τουρκικά αντίστοιχα στο ελληνικό. Τα περιστατικά όμως δεν γίνονταν γνωστά, εντός της ίδιας μέρας το θέμα λυνόταν με εκατέρωθεν συνεννοήσεις από τους τοπικούς στρατιωτικούς διοικητές. Δεν υπήρχε δηλαδή ούτε κράτηση στρατιωτών σε φυλακές, όπως τώρα, ούτε δίκη.

Οι τωρινές συνθήκες όμως δεν είναι οι ίδιες, επισημαίνεται, «και αυτό θα έπρεπε να το έχουν λάβει υπόψιν τους οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και να έχουν δώσει τις απαραίτητες εντολές σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό». Από τη στιγμή που οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί παραμένουν στην χώρα μας και η Τουρκία ζητάει συνεχώς και επιτακτικά την επιστροφή τους, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα για αύξηση των προκλητικών ενεργειών από τη γείτονα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Επιπλέον, τονίζουν πως ο βαθμός ετοιμότητας και αποφυγής τέτοιων επεισοδίων στο Αιγαίο αλλά και στην ξηρά θα έπρεπε είναι ο μέγιστος δυνατός αυτό το διάστημα και λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αποκλείουν, δηλαδή, η Τουρκία να επιλέγει την όξυνση με στόχο να εμποδίσει την Ελλάδα να υποστηρίξει σθεναρά τα κυπριακά δικαιώματα.