Την απόφασή του να μην επιτρέψει διαφοροποιήσεις τη στιγμή που η παράταξη βάλλεται, επαναβεβαιώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τον χειρισμό που έκανε στο θέμα το οποίο ανέκυψε χθες όταν ο Μάριος Σαλμάς όχι μόνον αρνήθηκε να προσυπογράψει την πρόταση του κόμματός του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά επιχείρησε και να ακυρώσει την ουσία των καταγγελιών για τους διατελέσαντες υπουργούς Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ (Κουρουμπλής, Ξανθός, Πολάκης).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να στείλει ένα άμεσο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και προειδοποίησε ανοιχτά τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ότι εάν δεν ανασκευάσει τα όσα είπε, τουλάχιστον ως προς την ουσία της υπόθεσης, τότε θα ερχόταν αντιμέτωπος με το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΝΔ που θα τον καλούσε σε απολογία με το ερώτημα της διαγραφής. Ο πρώην υπουργός προέβη σε διευκρινιστική ανακοίνωση, στήριξε την επιλογή του κόμματος και τελικά απέφυγε τα χειρότερα για τον ίδιο.

Η ΔΙΟΡΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τον ρόλο του απεσταλμένου έπαιξε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, ο οποίος έδωσε διορία μιας ώρας στον Μάριο Σαλμά να ανασκευάσει. Του εξήγησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να επιτρέψει ρωγμές στη στρατηγική της ΝΔ αυτή την ώρα και πως το Πειθαρχικό είναι έτοιμο να συγκληθεί ακόμη και εντός της ημέρας εάν κριθεί αναγκαίο. Ο πρώην υπουργός ανέκρουσε πρύμναν και σε γραπτή αυτή την φορά δήλωση, αφού εξήγησε ότι για λόγους προσωπικής ευαισθησίας και συγκεκριμένα επειδή είναι και ο ίδιος υπό κατηγορία δεν προσυπέγραψε την πρόταση της ΝΔ, τόνισε ότι «με την ουσία της πρότασης δεν έχει καμία διαφωνία». Η δήλωση αυτή κάλυψε την ηγεσία του κόμματος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρώην υπουργός έχει βγει οριστικά από την «επικίνδυνη ζώνη». Ο ίδιος πάντως, επανήλθε αργά χθες το βράδυ και σε συζήτησή του με τους δημοσιογράφους στη Βουλή επέλεξε να κάνει μόνον γενικότερες αναφορές σχετικά με το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Δήλωσε απογοητευμένος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει οικειοθελώς από την πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται αυτή την στιγμή να δώσει συνέχεια στο θέμα και, όπως τονίζουν συνεργάτες του, αυτό που θέλει είναι να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι την ώρα μιας μεγάλης πολιτικής μάχης δεν χωρούν διαφοροποιήσεις. Αλλωστε το έδειξε και με την περίπτωση του Βαγγέλη Αντώναρου που δεν δίστασε να τον διαγράψει με συνοπτικές διαδικασίες, όταν εκείνος επετέθη σε πρόσωπα που έχουν στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση, προσέθεταν οι ίδιες πηγές. Αυτό που αναμένει πλέον η ηγεσία της ΝΔ είναι το τι θα πράξει ο Μάριος Σαλμάς, όταν η πρόταση για την Προανακριτική φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής και κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν. Εάν δεν την υπερψηφίσει, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η πρόταση της ΝΔ, πάντως, κατετέθη χθες και οι πολιτικοί που υπέγραψαν πρώτοι ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Νέα μήνυση κατά προστατευόμενου μάρτυρα

Νέα μήνυση κατά προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση της Novartis κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αυτή τη φορά η μήνυση στρέφεται κατά του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και κατατέθηκε από την καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μένη Μαλλιώρη, το όνομα της οποίας αναφέρεται στη δικογραφία, χωρίς να προσκομίζονται άλλα στοιχεία.

«Ουδέποτε», αναφέρει στη μήνυσή της, «έλαβα από οποιονδήποτε, οιαδήποτε ποσά και ουδόλως γνωρίζω τον κ. Φρουζή», ενώ σε άλλο σημείο της μήνυσης επισημαίνεται ότι «ουδέποτε μετείχα σε συνέδρια ή σε μελέτες από εταιρείες», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν άσκησα καμία επιρροή στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκου, δεν ήμουν κρατικός αξιωματούχος του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά απλό μέλος του».