Θα μπορούσε να είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2015, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος επιμένουν ότι του προτάθηκε, πριν περάσουν στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έπεσε και οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Περίπου τρία χρόνια μετά, και αφού έχει δηλώσει ότι ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης γίνεται αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, με υπουργό και πολιτικό προϊστάμενο τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο στο παρελθόν έχει συγκρουστεί.

Το λουκέτο της ΕΡΤ ήταν η αφορμή και όχι η αιτία για να τραβήξει ο τότε πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ είχαν προηγηθεί κι άλλες εστίες έντασης στον έναν χρόνο της συγκυβέρνησης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Αν και λέγεται ότι είχε δεχθεί εισηγήσεις στελεχών και συνεργατών του «να μη συνεργαστεί με έναν άνθρωπο που έχει αποδείξει ότι είναι πολιτικά αδίστακτος», ο Κουβέλης δεν το πίστευε και σχολίαζε ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν «ευθύς και έντιμος». Από τις 22 Ιουνίου του 2013, όταν η ΔΗΜΑΡ απέσυρε τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση, οι δυο τους είναι πλέον απέναντι –και η ΔΗΜΑΡ, χωρίς τον Κουβέλη, ένα άλλο κόμμα, που συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής.

Ακολούθησε μεν η αυτόνομη πορεία στις εκλογές του 2015 με τον Φώτη Κουβέλη επικεφαλής, αλλά η είσοδος στη Βουλή ήταν άπιαστος στόχος. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε σταδιακά από τα πολιτικά πράγματα, ενώ κάποια στιγμή προκάλεσε αίσθηση όταν είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και Οχι στο δημοψήφισμα. Για τον Κουβέλη ήταν συνεπής στάση να συνεχίζει να στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ και το έκανε με μεγάλη άνεση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα ήταν καλύτερη από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Αρκετές φορές συμμετέχει ως επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) σε εκδηλώσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη, με τον οποίο αναμετρήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2010 για την προεδρία του Συνασπισμού (με τον Τσίπρα να λαμβάνει 70% έναντι 28%), είναι αρκετά καλή. Αν και τότε διαφώνησε μαζί του για τη μετεξέλιξη του Συνασπισμού σε ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησε, ιδρύοντας αργότερα τη ΔΗΜΑΡ, εντούτοις οι σχέσεις του με τον Τσίπρα διατηρήθηκαν σε πολύ καλό επίπεδο, όπως διαβεβαιώνουν σταθεροί συνομιλητές τους, ενώ καθοριστικό ρόλο στο να υπάρχουν άριστη επαφή και επικοινωνία λέγεται ότι διαδραμάτισε και η δικηγόρος κόρη του Μαρία Κουβέλη.

Ο Κουβέλης που γαλουχήθηκε πολιτικά στον Ρήγα Φεραίο, με δράση στη Νεολαία Λαμπράκη, γραμματέας της ΕΑΡ (με συμμετοχή στον νεοσύστατο Συνασπισμό) και συμμετοχή στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη το 1989 (ΝΔ – Συνασπισμός, με στόχο την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο) ως υπουργός Δικαιοσύνης, καλείται τώρα να συνεργαστεί με τον σκληροπυρηνικό δεξιό Πάνο Καμμένο.Πάντως, αμέσως μετά την ανακοίνωση του χθεσινού ανασχηματισμού, ο Καμμένος τηλεφώνησε από το Ισραήλ στον Κουβέλη να τον συγχαρεί και να του πει ότι χαίρεται που θα συνεργαστούν. Εάν θα είναι ομαλή η συγκατοίκηση στο «Πεντάγωνο» για ένα πολιτικό ζευγάρι που δείχνει αταίριαστο, θα δείξει λίαν συντόμως, σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα φανεί και η στόχευση του Αλέξη Τσίπρα μέσα από αυτή την επιλογή.

Οι εξηγήσεις. Επιστρέφοντας τον χρόνο στην περίοδο 2012-14, πάντως, είναι προφανές ότι Κουβέλης και Καμμένος οφείλουν εκατέρωθεν εξηγήσεις. Κυρίως για αυτά που έλεγαν:

n Φώτης Κουβέλης (το 2012 στο twitter): «Συμμαχία της Αριστεράς με στήριξη του κ. Καμμένου δεν τη νοούμαι και δεν τη συζητάμε».

n Πάνος Καμμένος (σε τηλεοπτική συνέντευξη το 2013): «Ο Αρχοντας των Μαξιλαριών είναι ο Κουβέλης… Ετοιμος είναι (σ.σ.: να συμμετάσχει στην κυβέρνηση), δεν προλαβαίνουν να τον καλέσουν, από μόνος του λέει θα πάω αν με χρειαστούν».