ΟΣΤΑ

Ο καταπονημένος αυχένας

Είμαι γυναίκα μέσης ηλικίας και οι εξετάσεις έδειξαν καταπονημένο αυχένα. Δεν έχω ιδιαίτερα ενοχλήματα. Τι να κάνω για να μη χειροτερεύσει η κατάσταση; (Μ.Σ.)

Ο επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος απαντά ότι θα πρέπει να κάνετε τα εξής: 1. Να αποφεύγετε κινήσεις και ασκήσεις με ακραίες στροφικές, καμπτικές/εκτατικές θέσεις της κεφαλής. 2. Να βελτιώσετε την εργονομία του χώρου εργασίας, λ.χ. τη θέση και τη στάση σας στο γραφείο ή στον υπολογιστή. 3. Να κάνετε ασκήσεις ήπιας διάτασης και ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα και των ώμων, που θα σας δείξει ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Πρώτες βοήθειες

Τι πρέπει να κάνει κανείς αν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο ο ίδιος ή κάποιος στο περιβάλλον του;

(E.X., Αθήνα)

Η καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μάγδα Τσολάκη απαντά ότι πρέπει να ξέρει καταρχάς κάποιος αν πρόκειται για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Εχει στραβώσει το στόμα του ή έχει αδυνατίσει το χέρι του ή το πόδι του; Δεν μπορεί να μιλήσει; Το διεθνές μήνυμα για αυτές τις περιπτώσεις είναι το FAST (Face, Αrm, Speech, Time=πρόσωπο, χέρι, λόγος, χρόνος). Το πρώτο που έχει να κάνει είναι να καλέσει ασθενοφόρο για να μεταφερθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο νοσοκομείο. Καλό είναι να μη μετακινείται μόνος του και να μείνει ξαπλωμένος γιατί μπορεί να είναι αιμορραγία.