Το πρώτο βήμα έγινε. Οι πλειστηριασμοί πέρασαν πια στην ηλεκτρονική εποχή. Γίνονται αποκλειστικά με ένα κλικ μακριά από τις αίθουσες των ειρηνοδικείων.
Την Πρωτομαγιά θα γίνει και το επόμενο βήμα. Τότε θα ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς την Εφορία οι οποίοι θα εκτελούνται μέσω των υπολογιστών των συμβολαιογράφων που έχουν πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Για όσους χρωστάνε στην Εφορία και δεν φροντίσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι προστασία ανάλογη των όσων προβλέπει ο νόμος Κατσέλη δεν υπάρχει. Οι κατασχέσεις ακινήτων επιτρέπονται για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 500 ευρώ ανεξάρτητα αν η κατοικία που κατάσχεται είναι η κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη. Η κατάσχεση είναι το πρώτο στάδιο και συνοδεύεται συνήθως με εγγραφή υποθήκης. Μετά ακολουθεί ο πλειστηριασμός του κατασχεμένου ακινήτου. Σε αυτό το στάδιο, ο οφειλέτης μπορεί να παγώσει τον πλειστηριασμό εάν επικαλεστεί την εγκύκλιο 1055/2010 και αποδείξει ότι το κατασχεθέν ακίνητο αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία. Ωστόσο όπως λένε στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης, το τοπίο είναι θολό καθώς οι οδηγίες δεν ορίζουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρια.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος ορίζει ότι η κύρια κατοικία για την οποία ζητεί ο οφειλέτης να παγώσει ο πλειστηριασμός πρέπει να καλύπτει τις στοιχειώδεις στεγαστικές ανάγκες, χωρίς να προβλέπεται ρητώς πώς υπολογίζονται αυτές.

Οσον αφορά την αξία αυτής της κατοικίας, η εγκύκλιος ορίζει ότι δεν πρέπει να απέχει σημαντικά από τα όρια απαλλαγής πρώτης κατοικίας από τον φόρο μεταβίβασης (σήμερα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για ένα ζευγάρι), χωρίς να υπάρχει η παραμικρή εξειδίκευση του όρου «σημαντικά» ενώ θα πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη έκθεση του εφόρου.

Ολο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ