Οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στα χέρια τρίτων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και οι ρυθμίσεις που τρέχουν αλλά και οι εισπράξεις από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων ανεβάζουν τα φορολογικά έσοδα πάνω από το στόχο. Από την υπεραποδοση των 235 εκατ ευρώ που εμφάνισαν τον Ιανουάριο τα φορολογικά έσοδα τα 170 εκ. ευρώ είναι το όφελος για τα κρατικά ταμεία από τους Άμεσους και Έμμεσους Φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών δηλαδή από ρυθμίσεις, κατασχέσεις, οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.

Την ίδια ώρα προβληματισμός υπάρχει για τις χαμηλές εισπράξεις των φόρων στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΦΠΑ υστερούν 6 εκατ. ευρώ από το στόχο, ενώ 30 εκατ. ευρώ είναι η «τρύπα» από τους Ειδικούς Φόρους Καυσίμων κι αυτά παρά το ότι έχουν αυξηθεί οι λιανικές τιμές στη βενζίνη και στο πετρέλαιο.

Μικρές αποκλίσεις εμφανίζουν οι υπόλοιποι έμμεσοι φόροι, ενώ 24 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο είναι οι εισπράξεις από φόρους εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων.

Τονωτική ήταν η ένεση στα κρατικά έσοδα του Ιανουαρίου από το ΠΔΕ, καθώς οι ετεροχρονισμένες εισροές από τα κοινοτικά κονδύλια (+ 498 εκατ. ευρώ) «έσπρωξαν» το σύνολο των εσόδων 860 εκατ. ευρώ πάνω από το μηνιαίο στόχο.

Στον αντίποδα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου ανήλθαν στα 3,176 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 215 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3,391 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες συγκρατήθηκαν 179 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο κι αυτό δείχνει ότι η τακτική της υποεκτέλεσης του Προϋπολογισμού παρατείνεται.

Συνολικά, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1,852 δις ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 722 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,019 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.