Με το… τραύμα του 1989 που πλανάται πάνω από την Αριστερά, ιστορικά και συνειδησιακά για την πλειοψηφία των κεντρικών αριστερών στελεχών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πορεύεται εν μέσω ενός άκρως συγκρουσιακού πολιτικού κλίματος και με πολλά μέτωπα ανοικτά.

Υπό τη σκιά του προβληματισμού και των εκτιμήσεων κατά πόσο το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με το σκάνδαλο Novartis δύναται να επηρεάσει και την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου, ο Πρωθυπουργός έχει μπροστά του ανοικτά κρίσιμα ζητήματα, όπως το Μακεδονικό, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η οικονομία, η καθημερινότητα των πολιτών (π.χ. πλειστηριασμοί) κ.ά.

Το τοπίο είναι πολύ σύνθετο και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την πορεία από εδώ και πέρα, ειδικά μετά και την επαναφορά από κάποιους κύκλους των σεναρίων για πρόωρες εκλογές μέσα σε συνθήκες αυξημένης έντασης στον δημόσιο βίο.

Το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει αυτά τα σενάρια και από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός εκλογών και πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Ομως, υπάρχουν κυβερνητικοί παράγοντες που βλέπουν θετικά την προοπτική να στηθούν κάλπες τον προσεχή Οκτώβριο, μαζί, ενδεχομένως, και με δημοψήφισμα για το Σύνταγμα.

«Η πορεία μας είναι καθαρή από εδώ και πέρα, όπως θα είναι καθαρή και η έξοδος από το Μνημόνιο» επιμένουν ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες, υποβαθμίζοντας τη συζήτηση περί πιθανής πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα λόγω του σκανδάλου Novartis και της σφοδρής σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αν και ο αντίλογος είναι κατά πόσο η χώρα μπορεί να αντέξει μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης και πολιτικής οξύτητας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Παρά τους όποιους προβληματισμούς και ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου, αποτελεί προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού να προχωρήσουν όλες οι υποθέσεις και αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα με την ομιλία του στη Βουλή, όταν και επεσήμανε πως δεν πρόκειται να αγνοήσει την εντολή του ελληνικού λαού και είπε, φράση που αποτελεί οδηγό για την πορεία του από εδώ και πέρα, «οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι, θα αποδοθεί».

Από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στις εξελίξεις που θα προκύψουν άμεσα, πέρα από την Προανακριτική για τη Novartis, στις υποθέσεις που σχετίζονται με τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και σε ΜΜΕ και με τις δικαστικές διώξεις. Εξάλλου, η βασική αρχή που καθοδηγεί τον Πρωθυπουργό είναι ότι από τη σύγκρουση αυτή θα εξέλθει κερδισμένος, καθώς εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι επικοινωνιακά και πολιτικά περνάει το δίλημμα «εμείς οι καθαροί έναντι των διεφθαρμένων του παλαιού δικομματισμού».

Σε αυτό το τοπίο, ο Πρωθυπουργός που επιμένει στην πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis, έχει μπροστά του το μέτωπο των εθνικών θεμάτων και την πίεση των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ να κλείσει το Μακεδονικό. Αυτό αποτυπώνεται πλήρως, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και συνομιλιών που είναι σε εξέλιξη σε πολλά επίπεδα.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι στο Eurogroup του επόμενου μήνα θα τεθούν οι βάσεις για την τελική πρόταση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, οι τεχνικές συζητήσεις του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Ομως, εκτός από τη συζήτηση για το χρέος και τη σχεδιαζόμενη για τον Απρίλιο δημοσιοποίηση του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης για τη μεταμνημονιακή περίοδο –το κατά πολλούς «δικό μας Μνημόνιο μεταρρυθμίσεων» -, έχουμε και την τελευταία, τέταρτη, αξιολόγηση στην πορεία προς το τέλος του Μνημονίου, αλλά και την εκπλήρωση 88 προαπαιτουμένων. Οι τελευταίες στροφές στο μνημονιακό κουλουάρ είναι επίπονες, καθώς υπάρχει η πίεση για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο, ενώ από την ΕΚΤ προωθείται το σενάριο της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης που δεν επιθυμεί η Αθήνα.