Εχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά για τους άνδρες με κοιλιά, εκ των οποίων τα περισσότερα κολακευτικά καθώς λέγεται ότι η ατέλεια αυτή τους προσδίδει γοητεία. Οι γιατροί, ωστόσο, έχουν αντίθετη γνώμη καθώς το κοιλιακό πάχος επιβαρύνει τον οργανισμό και κυρίως τη λειτουργία της καρδιάς.

Ειδικότερα, η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι το «σωσίβιο» στην κοιλιακή περιοχή (ανεξαρτήτως φύλου) αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων και του διαβήτη ενώ έχει συσχετιστεί και με την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων.

Τα καλά νέα ήρθαν από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins το 2012, καθώς διαπιστώθηκε ότι μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αρτηριακή λειτουργία.

Ειδικότερα έξι μήνες μετά την ειδική διατροφή οι συμμετέχοντες στην έρευνα που υιοθέτησαν μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες έχασαν περισσότερα κιλά με ταχύτερο ρυθμό. Εντούτοις, στους ανθρώπους και των δύο ομάδων, όταν έχασαν το επιπλέον βάρος –και κυρίως όταν μειώθηκε το κοιλιακό λίπος –διαπιστώθηκε ότι οι αρτηρίες τους μπορούσαν να διαστέλλονται καλύτερα επιτρέποντας το αίμα να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Εν κατακλείδι, η ίδια έρευνα απέδειξε ότι δεν χρειάζεται μία αυστηρή δίαιτα, που απαγορεύει διά ροπάλου το λίπος, ώστε να εξαφανιστεί το «σωσίβιο». Για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, το κλειδί είναι η απώλεια του έξτρα βάρους και η τακτική φυσική άσκηση.

Πάρα ταύτα, αποδεικνύεται σχεδόν αδύνατον να στοχεύσει κανείς στην απώλεια του κοιλιακού λίπους. Αντίθετα, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα συμβάλει και στην μείωση του λίπους γενικά αλλά και ειδικά στην μείωση του σπλαγχνικού λίπους που βρίσκεται βαθιά στην κοιλιακή κοιλότητα και είναι το πιο επικίνδυνο καθώς αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σημειώνει ο Kerry Stewart, διευθυντής της Κλινικής και Ερευνητικής Φυσιολογίας στο Johns Hopkins.

1.Περιορίστε τους υδατάνθρακες αντί για τα λίπη. Οταν οι ερευνητές της διακεκριμένης ιατρικής σχολής των ΗΠΑ διεξήγαγαν την έρευνα διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων έχασαν 4,5 κιλά περισσότερα από εκείνους που ακολούθησαν αυστηρή δίαιτα χαμηλή σε λίπος. Σημειώνεται ότι οι συνολικές ημερήσιες θερμίδες ήταν όμοιες και στις δύο ομάδες.

2. Μην κάνετε δίαιτα, επιλέξτε διατροφή. Το σημαντικό είναι να επιλέξει κανείς ένα πρόγραμμα διατροφής που είναι υγιεινό και να το υιοθετήσει, σημειώνει ο Kerry Stewart. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περιορίσει τα αρτοσκευάσματα, τα γλυκά και τα αναψυκτικά, προτιμώντας τρόφιμα ολικής άλεσης, τα λαχανικά και τα όσπρια αλλά και το κρέας –κυρίως το λευκό, κοτόπουλο και γαλοπούλα.

3. Κινηθείτε, κάνει καλό! Η φυσική άσκηση καίει το σπλαγχνικό λίπος. Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό συμβαίνει «επειδή η γυμναστική φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα κυκλοφορίας της ινσουλίνης, αναγκάζοντας το ήπαρ να καταναλώνει λιπαρά οξέα και μάλιστα αυτά που βρίσκονται κοντά στις αποθήκες του σπλαγχνικού λίπους». Ο χρόνος και η ένταση της άσκησης εξαρτώνται από τον στόχο που θέτει κανείς αναφορικά με την επιθυμητή απώλεια βάρους. Ο γενικός κανόνας πάντως είναι 30-60 λεπτά μέτριας ή έντονης άσκησης σε καθημερινή βάση ή σχεδόν καθημερινά.

4. Σηκώστε βάρη . Συνδυάστε την αερόβια γυμναστική με ασκήσεις ενδυνάμωσης (π.χ. προπόνηση με βάρη) που βοηθούν στο χτίσιμο μυϊκής μάζας. Με τον τρόπο αυτό θα καίτε θερμίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας –ακόμη και τις ώρες ξεκούρασης.

5. Διαβάστε προσεκτικά. Συγκρίνετε τις ετικέτες τροφίμων και δώστε προσοχή, σημειώνει ο Kerry Stewart. Οπως λέει, κάποια γιαούρτια διαφημίζουν ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά, αποδεικνύεται ωστόσο ότι είναι πλούσια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Επιπλέον τρόφιμα όπως η μαγιονέζα και άλλες σος (π.χ. για σαλάτες) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες.

6. Πείτε όχι στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα τρανς λιπαρά οξέα, η ζάχαρη και το αλάτι συνοδεύουν κατά κανόνα τα κατά τα άλλα πεντανόστιμα σνακ που μπορεί να βρει κανείς στα ράφια του σουπερμάρκετ ή του ψιλικατζίδικου. Η συχνή κατανάλωσή τους σαμποτάρει τις προσπάθειες εκείνων που επιθυμούν να χάσουν βάρος.

7. Τα ρούχα λένε πάντα την αλήθεια. Οταν (και) στη γυμναστική οφείλεται η απώλεια βάρους, η ζυγαριά μπορεί να μην επιβραβεύσει τους κόπους σας εξαιτίας αύξησης της μυϊκής μάζας του σώματός σας. Ομως το παντελόνι σας θα μαρτυρήσει την αλήθεια, καθώς θα κουμπώνει πιο εύκολα. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή Johns Hopkins, ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων για τις γυναίκες αυξάνεται όταν η περίμετρος μέσης είναι μεγαλύτερη από 89 εκατοστά. Για τους άνδρες το ίδιο ισχύει όταν η μεζούρα δείξει πάνω από 101,5 εκατοστά.

8. Η σωστή παρέα παίζει ρόλο. Ερευνες έχουν δείξει ότι εκείνοι που παραμένουν πιστοί σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με καλή διατροφή και τακτική άσκηση κάνουν παρέα με ανθρώπους που επίσης επενδύουν στην πρόληψη φροντίζοντας τον οργανισμό τους. Επίσης σημαντική επιρροή (θετική ή αρνητική) ασκούν τα μέλη της οικογένειας.