Επίθεση στην κυβέρνηση για σκευωρία και συκοφαντία πραγματοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Νοβάρτις.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: Δεν είναι ευχάριστη ημέρα για κανένα μέλος του κοινοβουλίου να βρίσκεται στη θέση που είμαι εγώ σήμερα, ζητώντας παράλληλα να κριθούν όσα θα πει με «δικαιοσύνη».

«Μιλάμε για το τεκμήριο της αθωότητας αλλά για τους πολιτικούς ισχύει το τεκμήριο της ενοχής αφού το σύνολο των πολιτών πιστεύει ότι όλοι οι πολιτικοί τα παίρνουν. Θα πρέπει να κοπιάσω πολύ στη ζωή μου για να διώξω τη σκιά από πάνω μου, είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνεχίζοντας εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση της πλειοψηφίας για παραγραφή του αδικήματος της απιστίας, ενώ διατύπωσε την υπόνοια ότι πιθανόν αυτό να έγινε για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Ζητώ εγγράφως να δικαστώ και να μην κρυφτώ πίσω από παραγραφή», είπε ενώ ζήτησε και από τον κ. Κουρουμπλή να κάνει το ίδιο και να ζητήσει να δικασθεί.

«Κατηγορούμαι για δυο πράγματα», είπε αναφερόμενος στην ουσία των κατηγοριών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. «Η πρώτη κατηγορία είναι ότι δήθεν βρήκα 65 εκατ. ευρώ χρέη προς τη Novartis, τα οποία πλήρωσα, όπως είπε η μάρτυς Κελέση και πήρα αντάλλαγμα δυο εκατομμύρια ευρώ, το οποίο και έλαβα αμέσως μετά την καταβολή των 65 εκατ. ευρώ». «Η μάρτυς», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «υποστηρίζει ότι μεταξύ των μηνών 26 Ιουνίου και 30 Σεπτεμβρίου 2013, που καταθέτει ότι ο κ. Φρουζής μου έδωσε χρήματα, είχε λάβει η Novartis 65 εκατ. ευρώ και γι΄ αυτό πήρα 2 εκατ. ευρώ εγώ και ένα εκατομμύριο ο κ. Στουρνάρας».

«Αν η κ. εισαγγελέας είχε ζητήσει τις πληρωμές ΕΟΠΥΥ θα είχε καταλάβει ότι όλα αυτά είναι ψέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και κατέθεσε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα η Novartis είχε λάβει συνολικά 19 εκατ. ευρώ. «Το ίδιο διάστημα τον επόμενο χρόνο έχει πάρει η Novartis 40 εκατ. ευρώ και το 2017, 60 εκατ. ευρώ. Οι χαμηλότεροι τζίροι της Novartis είναι επί της δικής μου υπουργικής θητείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου μειώθηκαν οι τιμές 7.599 φαρμάκων», ανέφερε.

«Στη δεύτερη κατηγορία», συνέχισε ο πρώην υπουργός Υγείας, «εμπλέκεται το «Harvard project», στο οποίο είχα προσκληθεί να απευθύνω χαιρετισμό ως υπουργός Υγείας. Τι λέει η μάρτυς; Ότι ο Γεωργιάδης με τον Στουρνάρα πληρώνονταν για να βάλουν τα φάρμακα της Novartis στη λίστα φαρμάκων και επελέγη το Harvard διότι εκεί είχε φοιτήσει ο Αντώνης Σαμαράς». «Mε κατηγορούν ότι αντίθετα με τις απαιτήσεις της τρόικας ενέταξα φάρμακα της Novartis, εγώ ο μνημονιακός, όπως με αποκαλούσαν ενώ η ένταξη των νέων φαρμάκων ήταν απαίτηση του πρώτου μνημονίου», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν είχε ο ίδιος την αρμοδιότητα του προσδιορισμού των τιμών και της έκδοσης των καταλόγων, αλλά ο υφυπουργός Υγείας σύμφωνα με το νόμο, κάτι που η εισαγγελέας θα έπρεπε να γνωρίζει. «Ελέγχετε την επάρκεια της εισαγγελέως;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σαν αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις ρυθμίσεις που μείωναν τη φαρμακευτική δαπάνη και εισήγαγαν τα γενόσημα, ενώ επί θητείας της σημερινής κυβέρνησης αυξήθηκαν οι τιμές 11 φαρμάκων.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για σκευωρία, λέγοντας ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο έχει προαναγγείλει το θέμα Νοβάρτις, ενώ κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Μάλιστα την τελευταία κατηγόρησε ότι «κρατά στα συρτάρια της» το πόρισμα για το θάνατο τετράχρονου κοριτσιού στην Κρήτη κατά την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, της μικρής Μελίνας.

Ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, λέγοντας ότι ο ίδιοςπαραδέχθηκε ότι μιλούσε συνεχώς με την κα Τουλουπάκη. «Μιλούσε 25 φορές με Τουλουπάκη και μάθαινε πορεία καταθέσεων αν δεν τις έστηνε κιόλας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να ανοίξουν τα τηλέφωνα του κ. Παπαγγελόπουλου μετά την παραδοχή του – όπως είπε- για συνομιλίες με την κα Τουλουπάκη, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάτι παράνομο.

Παράλληλα επιτέθηκε στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κα Μάρη Παπασπύρου, λέγοντας ότι έχει ρόλο στη «σκευωρία», στην οποία τον πρώτο λόγο όπως υποστήριξε έχει ο πρωθυπουργός.