«Φωτιές» άναψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρης, ο οποίος προχθές στο δημοτικό συμβούλιο είχε υποστηρίξει ότι θα πρέπει και η Ελλάδα να εξετάσει αν θα κρατήσει το όνομα «Μακεδονία» στο αεροδρόμιο και στον σταθμό των ΚΤΕΛ. Μάλιστα χθες συμπλήρωνε πως αν τεθεί ζήτημα αλλαγής ονόματος του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης εκείνος θα πρότεινε να δοθεί το όνομα Νίκος Γκάλης.

Οι δηλώσεις Μπουτάρη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνέστησαν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να σταματήσει να ασκεί εξωτερική πολιτική. Ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας σχολίασε (Αntenna) με δηκτικό τρόπο τις δηλώσεις του δημάρχου, αναφέροντας πως «ο κ. Μπουτάρης ήταν μάλλον «ταλαιπωρημένος» την ημέρα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και ο κ. Τσίπρας συγχυσμένος με τον «ετερόκλητο όχλο» από το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία». Και κάλεσε και τους δύο «να μαζευτούν και να συνέλθουν». Στην ίδια κατεύθυνση η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη όπως και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μπροστά στις αντιδράσεις, ο Γιάννης Μπουτάρης προχώρησε σε αναδίπλωση και χθες το μεσημέρι υποστήριξε πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. Οπως εξήγησε «δεν ζήτησα, ούτε ζητώ την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου ούτε για τίποτε άλλο που φέρει το όνομα Μακεδονία. Αυτό είναι ξεκάθαρο». Κατέληξε δε πως αυτό που είπε και δεν παίρνει πίσω «είναι ότι στο ζήτημα αυτό έχουμε χάσει προ πολλού, αφού ήδη 140 κράτη έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία»».