Αλλάζει ο χάρτης της απασχόλησης στις βιομηχανίες της Ευρώπης καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να «προσλάβουν» ρομπότ, είτε επειδή θέλουν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους σε συγκεκριμένες μορφές παραγωγής είτε επειδή δεν βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό.

Η τάση αυτή καταγράφεται μάλιστα όχι μόνο στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης όπως είναι η Γερμανία, αλλά πλέον και στην Ανατολική Ευρώπη. Οι λόγοι είναι διαφορετικοί.

Στη Γερμανία και τη Γαλλία όπου η βιομηχανική παραγωγή είναι ήδη μεγάλη και η απασχόληση πολύ υψηλή, τα ρομπότ συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες εργασίας που απαιτούν ακρίβεια και συχνές επαναλήψεις. Στην Ανατολική Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία η ανάγκη για αυτοματοποίηση προέρχεται από το γεγονός πως οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν τους εργαζόμενους που θέλουν για να τους προσλάβουν. Μετά την κρίση του 2008 οι ανατολικοευρωπαίοι προτίμησαν να μεταναστεύσουν στις πιο πλούσιες χώρες όπου οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι και οι ευκαιρίες περισσότερες. Η τάση αυτή κορυφώθηκε το 2011 και μετά, με αποτέλεσμα πολλές βιομηχανίες στην Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα όσες εξάγουν προϊόντα, να μην βρίσκουν το εξειδικευμένο προσωπικό που θέλουν, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Οι αλλαγές αυτές αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες ανακατατάξεις που συντελούνται στο εργασιακό περιβάλλον των χωρών αυτών, οι οποίες έχουν προσελκύσει ξένες επενδύσεις και έχουν δώσει φορολογικά κίνητρα για να προσελκύσουν επιχειρηματίες. Στις χώρες αυτές το εργατικό κόστος είναι ακόμη πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη και ουσιαστικά πολλοί επιλέγουν να φύγουν για τη Δύση με την ελπίδα ότι θα αμειφθούν πιο καλά.

Τα ρομπότ εξαπλώνονται συνεχώς κυρίως σε κλάδους όπως είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που περιλαμβάνουν και τις εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα για οχήματα. Σύμφωνα με στοιχεία του 2017 για τη χρήση των ρομπότ παγκοσμίως της World Robot Statistics, πλέον στις βιομηχανίες αναλογούν παγκοσμίως 74 ρομπότ για 10.000 εργαζομένους. Το 2015 αναλογούσαν 66 ρομπότ για τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Στην Ευρώπη αναλογούν σχεδόν 100 ρομπότ για 10.000 εργαζομένους. Η πιο αυτοματοποιημένη στην Ευρώπη και η τρίτη στον κόσμο είναι η Γερμανία με περισσότερα από 300 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους στις βιομηχανίες. Ακολουθούν η Σουηδία με 220 ρομπότ, η Δανία με 210, η Ιταλία με 185, η Ισπανία με 160 και η Γαλλία με 180 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους.