ΚΑΡΔΙΑ

Αντικατάσταση βαλβίδας

Η μητέρα μου, ετών 65, διαγνώσθηκε πρόσφατα με στένωση αορτικής βαλβίδας (δίφυλλη βαλβίδα). Δεν μπορεί να αποφασίσει ανάμεσα στη μεταλλική και τη βιολογική βαλβίδα στην επικείμενη εγχείρηση αντικατάστασης που θα πραγματοποιήσει. Εχει ζάχαρο και υποθυρεοειδισμό. Τι να προτιμήσει;

(Κ.Τ.)

Ο καρδιοχειρουργός δρ Νίκος Μιχαλόπουλος απαντά ότι στην Ευρώπη και στην Αμερική υπάρχει σήμερα η τάση να προτιμώνται οι βιολογικές βαλβίδες, που έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τις παλαιότερες και διαρκούν πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Οι μεταλλικές βαλβίδες διαρκούν εφόρου ζωής, αλλά χρειάζονται τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων. Στην ηλικία των 65 ετών θεωρείται προτιμότερη η βιολογική βαλβίδα. Συνιστάται στη μητέρα σας να συζητήσει το θέμα λεπτομερώς με τον γιατρό της, που γνωρίζει ακριβώς την περίπτωσή της και έχει στη διάθεσή του τις εξετάσεις της.

ΑΝΔΡΕΣ

Η αποτρίχωση με λέιζερ

Είμαι άνδρας 36 ετών. Με ποια σύγχρονη μέθοδο μπορώ να μειώσω την έντονη τριχοφυΐα στο σώμα μου;

(Γ.Β., Αθήνα)

Ο πλαστικός χειρουργός, μέλος της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών (ISAPS), δρ Απόστολος Γαϊτάνης απαντά ότι με τη μέθοδο αποτρίχωσης με λέιζερ αλεξανδρίτη χρησιμοποιείται ενέργεια από ακτίνα λέιζερ για να καταστραφεί ο θύλακος της τρίχας. Είναι πιο αποτελεσματική στις σκούρες τρίχες, κατά προτίμηση σε λευκές επιδερμίδες, γιατί απορροφούν ευκολότερα την ενέργεια από το λέιζερ. Συνήθως, οι άνδρες ενδιαφέρονται για την τριχοφυΐα στο στήθος, στην πλάτη, τον αυχένα και την ωμοπλάτη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φοράτε ειδικά γυαλιά για να αποφευχθεί η επαφή των ματιών με τις ακτίνες του λέιζερ. Ταυτόχρονα εφαρμόζεται ένα ρεύμα παγωμένου αέρα που φτάνει τους -25 βαθμούς Κελσίου για να μην πονάτε. Ισως νιώσετε ένα ελαφρύ τσούξιμο ή ενόχληση και γι αυτό μερικές φορές γίνεται χρήση τοπικής αναισθητικής αλοιφής. Η διάρκεια της αποτρίχωσης (μισή έως μιάμιση ώρα) και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτώνται από την έκταση της περιοχής, τον τύπο του δέρματος και της τρίχας και την ένταση της τριχοφυΐας. Συνήθως χρειάζονται αρκετές επαναλήψεις. Πρόκειται για ασφαλή μέθοδο αποτρίχωσης που σπάνια προκαλεί επιπλοκές. Μετά τη θεραπεία η περιοχή μπορεί να κοκκινίσει λίγο για μερικές ώρες. Εφαρμόζεται πάγος για 20 λεπτά και έπειτα μια κορτιζονούχα κρέμα για να περιορισθεί το πρήξιμο και το κοκκίνισμα. Μετά την αποτρίχωση καλό είναι να αποφεύγετε την έντονη εφίδρωση, την έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, τη χρήση σολάριουμ, την εφαρμογή άλλων μεθόδων αποτρίχωσης και δραστηριότητες (λ.χ. γυμναστήριο την ίδια μέρα), που μπορεί να ερεθίσουν ή να τραυματίσουν το δέρμα. Τέλος, βεβαιωθείτε πριν από την αποτρίχωση ότι δεν έχετε ακόμα ίχνη από το καλοκαιρινό μαύρισμα.