Σήμερα είναι από όλους τους επιστημονικούς κύκλους αποδεκτό ότι η στεφανιαία νόσος είναι η πρώτη αιτία καρδιολογικού θανάτου. Κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο όχι μόνο από ανθρωπιστικής αλλά και από οικονομικής πλευράς. Ετσι, μεταξύ των παραγόντων που μελετήθηκαν οι οποίοι προδιαθέτουν στην προσβολή του ανθρώπου από στεφανιαία νόσο, μελετήθηκε και η φυλετική πλευρά. Οι μέχρι πρόσφατα επιμέρους μελέτες έδειχναν ότι οι μαύροι έχουν μεγαλύτερη θνητότητα από στεφανιαία νόσο συγκριτικά με τους λευκούς, όμως ο κίνδυνος για μη θανατηφόρο στεφανιαία νόσο είναι μικρότερος για τους μαύρους.

Πρόσφατα στο «Circulation», το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ), δημοσιεύθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα μετανάλυση μελέτης με παρακολούθηση, διάρκειας 11 ετών, που περιέλαβε περίπου 40.000 ασθενείς προκειμένου να διευκρινισθούν οι διαφορές της λευκής και της μαύρης φυλής όσον αφορά τη θνητότητα από τη στεφανιαία νόσο.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Φάνηκε ότι οι μαύροι άνδρες και οι γυναίκες παρουσίαζαν την ίδια θνητότητα με τους αντίστοιχους λευκούς, ενώ ο κίνδυνος για μη θανατηφόρα στεφανιαία νόσο εξακολουθούσε να είναι μικρότερος για τους μαύρους. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι οι παράγοντες που πυροδοτούν τα θανατηφόρα καρδιακά συμβάματα βρίσκονται στα κεφάλαια κοινωνικών ή γεωγραφικών παραγόντων που φαίνεται ότι παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο.

Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει σε αυτή τη μελέτη είναι ότι ο αριθμός των στενώσεων (βουλωμάτων) των στεφανιαίων αρτηριών δεν συνδέεται άμεσα με την τύχη του αρρώστου.

Σε επέκταση αυτών των ευρημάτων, η άποψη –την οποία ακόμα δυστυχώς πολλοί πιστεύουν –ότι οι στενώσεις των αρτηριών (βουλώματα) παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο για την εκδήλωση των θανατηφόρων εμφραγμάτων δεν ευσταθεί. Αντίθετα, οι λειτουργικοί και παθοφυσιολογικοί παράγοντες είναι εκείνοι που καθορίζουν την τύχη των αρρώστων όσον αφορά την προσβολή από στεφανιαία νόσο καθώς και την εξέλιξή της.