Ο όρος sapiosexuality αναφέρεται σε κάποιον που πιστεύει ότι η υψηλή νοημοσύνη είναι σεξουαλικά ελκυστική. Δεν είναι μόνο ότι αυτά τα άτομα πιστεύουν ότι θα ήταν επιθυμητό να έχουν έναν σύντροφο με υψηλό IQ, αλλά διεγείρονται σεξουαλικά από το υψηλό επίπεδο νοημοσύνης.

Το συγκεκριμένο αντικείμενο έχει μελετηθεί ελάχιστα μέχρι τώρα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Intelligence» προσφέρει τις πρώτες εμπειρικές ενδείξεις και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης περίπου 400 ενήλικοι έλαβαν ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο το οποίο περιελάμβανε τις ακόλουθες οκτώ δηλώσεις:

1. Ενα φυσικά ελκυστικό άτομο με μόνο μέτρια νοημοσύνη μου αναστέλλει τη σεξουαλική επιθυμία.

2. Ακούγοντας κάποιον που μιλάει πολύ έξυπνα με διεγείρει σεξουαλικά.

3. Προτιμώ ο σύντροφός μου να είναι κάποιος με μέση νοημοσύνη.

4. Ενα πολύ υψηλό επίπεδο νοημοσύνης και μόνο είναι αρκετό για να αισθανθώ σεξουαλική έλξη.

5. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να έχει σεξουαλική σχέση με κάποιον που εργάζεται σε δουλειά με υψηλές πνευματικές απαιτήσεις.

6. Θα αισθανόμουν σεξουαλική έλξη για κάποιον πολύ πιο έξυπνο από μένα.

7. Θα μπορούσα δυνητικά να αισθανθώ σεξουαλική έλξη για κάποιον πολύ λιγότερο ευφυή από μένα.

8. Θα με ενθουσίαζε σεξουαλικά το να έχω μια διανοητικά διεγερτική συνομιλία με έναν πιθανό εταίρο.

9. Ενα πολύ υψηλό επίπεδο νοημοσύνης σε έναν σύντροφο είναι απαραίτητο για να με προσελκύσει σεξουαλικά.

Κάθε δήλωση βαθμολογήθηκε σε κλίμακα 1-5, όπου 1 σημαίνει έντονη διαφωνία και 5 σημαίνει σθεναρή συμφωνία (σημειώστε ότι οι δηλώσεις 3, 5 και 7 είναι αντίστροφη βαθμολογία).

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σκόραραν κοντά στη μέση, με πολύ λιγότερες βαθμολογίες στα άκρα της κλίμακας. Συγκεκριμένα, το 8% των συμμετεχόντων σημείωσε πάνω από 4, ενώ μόλις 1% πέτυχε πάνω από 4,5.

Είναι ενδιαφέρον ότι ένα παρόμοιο μικρό ποσοστό έπεσε στο άλλο άκρο της κλίμακας, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι η υψηλή νοημοσύνη είναι πραγματική απόκλιση. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει και το αντίθετο της sapiosexuality.