Σε επίπεδο στρατηγικής είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο που είχε να διχάσει τη ΝΔ με αφορμή το Σκοπιανό, ένα θέμα που στοίχειωσε κατά το παρελθόν τη συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συζήτησε με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, κάλεσε τα κορυφαία στελέχη να πουν τη γνώμη τους και στη συνέχεια απευθύνθηκε στα κομματικά όργανα εξασφαλίζοντας την εσωκομματική συναίνεση για τους χειρισμούς που έγιναν και γι’ αυτούς που θα ακολουθήσουν στην πορεία –και κλείνουν κάθε οδό συναίνεσης προς την κυβέρνηση Τσίπρα.

Ωστόσο, διαφορές εντοπίζονται σε κινήσεις τακτικής όπως είναι η συμμετοχή στελεχών στα συλλαλητήρια. Εκεί ο πρόεδρος της ΝΔ ούτε θέλησε ούτε αποπειράθηκε να επιβάλει τη δική του άποψη. Από την πρώτη στιγμή πολλές ημέρες πριν από την πρώτη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη επέλεξε τον δρόμο της «κατά συνείδηση» επιλογής, γεγονός που κάλυψε όλες τις πλευρές. Ετσι, αυτή την ώρα στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν διαμορφωθεί δυο ομάδες: εκείνοι που πιστεύουν ότι τα συλλαλητήρια δεν λύνουν πολιτικά ζητήματα και εκείνοι που θεωρούν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν τον χαρακτήρα πολιτικής δήλωσης.

Κατά. Στην πρώτη ομάδα ανήκουν προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, όπως είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ήδη ότι δεν θα παραστεί στη συγκέντρωση της Αθήνας. Αντίστοιχη γραμμή ακολουθούν ο Νίκος Δένδιας και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης.

Υπέρ. Στον αντίποδα, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στελέχη όπως ο έτερος αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βοριδης, ο Βασίλης Κικίλιας, η Αννα Ασημακοπουλου, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα παραστούν στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Πρόκειται για τους εκπροσώπους μιας πιο σκληρής αντιμετώπισης της κυβέρνησης στο Σκοπιανό και πιστεύουν ότι με την παρουσία τους ενισχύουν το πολιτικό μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν οι πολίτες. Σε ό,τι αφορά τους πρώην πρωθυπουργούς, για τον Αντώνη Σαμαρά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στηρίζει αυτές τις εκδηλώσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του τομεάρχη Υποδομών της ΝΔ Κώστα Καραμανλή μαζί με τον πατέρα του Αχιλλέα στην αντίστοιχη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως βεβαιώνουν πρόσωπα και από τις δύο πλευρές, η συμμετοχή ή μη βουλευτών της ΝΔ σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν σημαίνει ότι διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή ως προς την ουσία αντιμετώπισης του θέματος. Σε αυτό, όπως τονίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει «βοηθήσει» η κυβέρνηση με τη μυστική διπλωματία που ακολούθησε, κάτι που συσπείρωσε τα στελέχη πριν από το επιχείρημα ότι την ευθύνη των χειρισμών την έχουν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που πρέπει να παρουσιάσουν μια ενιαία θέση – πρόταση προς τα κόμματα και το Κοινοβούλιο.

Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι βουλευτές της ΝΔ που θα παραστούν στο συλλαλητήριο θα είναι περισσότεροι από εκείνους που για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους θα επιλέξουν την αποχή. Η στάση της Εκκλησίας, αλλά και τα ισχυρά ποσοστά της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» στη κομματική βάση είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη στάση τους σε συνδυασμό μάλιστα με τον εσωκομματικό ανταγωνισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παραστεί διότι δεν θέλει να δείξει ότι «καπελώνει» κομματικά την εκδήλωση, στην οποία όπως και στη Θεσσαλονίκη θα μετάσχουν πολίτες προερχόμενοι από όλους τους πολιτικούς – ιδεολογικούς χώρους. Ο πρόεδρος της ΝΔ, άλλωστε, παραπέμπει όσους τον ρωτούν στην τελευταία ομιλία που έκανε στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος όπου κατήγγειλε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για μυστική διπλωματία και τόνισε ότι για τη ΝΔ «το ζήτημα κλείνει εδώ» και «δεν πρόκειται να συμμετέχει στα επικίνδυνα παιχνίδια που πάει να στήσει η κυβέρνηση ούτε να εμπλακεί στις μεθοδεύσεις της».