Η σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής γραμμής στο Σκοπιανό σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της κριτικής στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα συνολικά, αποτελούν την απάντηση της ΝΔ στα σχόλια περί του εκ… δεξιών πολιτικού κίνδυνου που επανεμφανίστηκαν ταυτόχρονα με την επανέναρξη των συνομιλιών για το όνομα της γειτονικής μας χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προήδρευσε χθες της Εκτελεστικής Γραμματείας και συγκαλεί αύριο (ημέρα που στο Νταβός είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ) την Πολιτική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να καταγγείλει την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για την άσκηση μυστικής διπλωματίας, θα διερωτηθεί τι ακριβώς συζητά ο έλληνας Πρωθυπουργός με τον σκοπιανό ομόλογό του, τι διαπραγματεύεται και ποιους ενημέρωσε για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στη συζήτηση. Θα επιμείνει ότι για τη ΝΔ η λύση δεν μπορεί να είναι διαφορετική από την υιοθέτηση όλων όσων προέβλεπε η «εθνική γραμμή» που προωθήθηκε στο Βουκουρέστι το 2008. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει ταυτόχρονα, εκτός από το ζήτημα της ονομασίας και την ακύρωση των αλυτρωτικών βλέψεων και την κατάργηση των συμβόλων και της ρητορικής περί εθνικής ταυτότητας που ακολουθούν οι γείτονες. Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταστήσει σαφές πως η ΝΔ θα τοποθετηθεί επισήμως μόνον εφόσον η κυβέρνηση παρουσιάσει μια ενιαία πρόταση προς το Κοινοβούλιο. Σε αντίθετη περίπτωση για την αξιωματική αντιπολίτευση η δεδηλωμένη θα έχει χαθεί, ανεξαρτήτως της πορείας μιας ενδεχόμενης ψηφοφορίας.

ΤΟ «ΑΙΝΙΓΜΑ ΦΡΑΓΚΟΥ». Στη ΝΔ θεωρούν ότι το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και πως οι πολίτες που συμμετείχαν δεν ήταν ούτε ακροδεξιοί ούτε φασίστες. Αυτό το τμήμα των πολιτών προφανώς και θέλει να προσεγγίσει η συντηρητική παράταξη και να μην το αφήσει ούτε στα υπάρχοντα ακροδεξιά κόμματα, ούτε σε φορείς που πιθανώς να υπάρξουν στο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς πριν από τις εκλογές του 2015 όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τώρα, κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον στρατηγό ε.α. Φραγκούλη Φράγκο, ο οποίος ήταν εκ των ομιλητών στο συλλαλητήριο και δεν έχει κρύψει ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ μιλώντας χθες στα «ΝΕΑ» απέκλεισε το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος αυτή την ώρα, αλλά διευκρίνισε ότι «κανείς δεν θα του υπαγορεύσει το τι θα κάνει». Αφού επισήμανε ευθύς εξαρχής πως «δεν τον εκφράζει η Χρυσή Αυγή», εξήγησε ότι για τον ίδιο «έχει σημασία τα κόμματα να πάρουν καθαρές θέσεις στο Σκοπιανό και να απορρίψουν τη χρήση της λέξεως Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων».

Στη ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ένταξη του Φραγκούλη Φράγκου στους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος θα βοηθήσει αποφασιστικά στην προσπάθεια κυριαρχίας στον χώρο της Δεξιάς, κάτι που είχε προσπαθήσει –χωρίς επιτυχία όμως –ο Αντώνης Σαμαράς πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από την πορεία των συζητήσεων με συγκεκριμένα πρόσωπα όπως είναι ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να υιοθετήσει μια πιο «σκληρή γραμμή» στο Σκοπιανό, κάτι που φαίνεται ήδη από τις εξής κινήσεις:

1. Η παρουσία των βουλευτών της ΝΔ στο συλλαλητήριο και η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε κατά της ΕΡΤ για την ελλιπή τηλεοπτική κάλυψη ενός μεγάλου γεγονότος.

2. Η αιχμηρή ανακοίνωση του τομεάρχη εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου κατά του Μάθιου Νίμιτς, σχετικά με δηλώσεις του στη σκοπιανή τηλεόραση για τη «μακεδονική εθνότητα».

3. Η πολιτική στήριξη στο συλλαλητήριο, μέσα από τη δήλωση που έκανε ήδη το απόγευμα της Κυριακής.

4. Η υιοθέτηση ως βασικής θέσης της συνολικής γραμμής που ακολουθήθηκε στο Βουκουρέστι το 2008 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΜΑΡΑ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επιλογή Μητσοτάκη στηρίζουν απόλυτα οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Ο μεν πρώτος σε ερώτηση για το συλλαλητήριο απάντησε χθες (προσερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης για τον Ιωάννη Κεφαλογιάννη) «όλα καλά για την ώρα, τίποτε άλλο». Ο δε Καραμανλής έχει εξηγήσει ότι η γραμμή με την οποία πήγε στο Βουκουρέστι περιελάμβανε ένα πλέγμα θέσεων που θα έπρεπε να καλυφθεί για να υπάρξει συμφωνία, θέσεις τις οποίες προβάλλει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ. Στη ΝΔ θεωρούν ότι μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής είναι δύσκολο ακόμη και για τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει στάση, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την «πολιτική εξαφάνιση» των ΑΝΕΛ, ενώ προεξοφλούν ότι εάν κάποιος κάνει στροφή την τελευταία στιγμή, αυτός θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας για να αποφύγει τα χειρότερα για την κυβέρνηση του.