ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Οι ψυχολογικές

επιπτώσεις

Είμαι 18 ετών και μου βρήκαν πρόσφατα διαβήτη τύπου 1. Η καθημερινή φροντίδα για τη ρύθμιση του διαβήτη με έχει αγχώσει, αισθάνομαι καταπιεσμένη και έχω απομονωθεί από τις παρέες μου. Τι να κάνω;

(Ι.Ε.)

Οι ασθενείς με διαβήτη αισθάνονται πολλές φορές θυμωμένοι, ανεπαρκείς και αποθαρρυμένοι, όπως αναφέρει ο ενδοκρινολόγος γιατρός, ειδικός στον διαβήτη και τ. διευθυντής στο ΕΣΥ Κώστας Φαινέκος. Η συχνότητα κατάθλιψης είναι αυξημένη γενικότερα στους ασθενείς με διαβήτη, αλλά σε μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες. Συχνότερα και ιδιαίτερα στην αρχή της διάγνωσης παρουσιάζεται μια διαταραχή, που στην αγγλική ορολογία ονομάζεται diabetes distress syndrome (σύνδρομο αγωνίας ή άγχους λόγω διαβήτη, σε ελεύθερη μετάφραση). Αντιμετωπίζεται με ψυχολογική υποστήριξη, αφού πρώτα ο ειδικός εντοπίσει τις κύριες αιτίες που δημιουργούν το σύνδρομο. Οι ψυχολογικές αντιδράσεις του ασθενούς συνήθως συνδέονται με τα συναισθήματα που αντιμετωπίζει λόγω της διάγνωσης, με τη σχέση του με τους ειδικούς της ομάδας φροντίδας του διαβήτη, με τον βαθμό συμμόρφωσης στη θεραπεία ή με το πώς αντιλαμβάνεται τις απόψεις της οικογένειας και των φίλων του για την πάθησή του. Ο ψυχολόγος θα αξιολογήσει με ειδικό ερωτηματολόγιο τη βαρύτητα καθεμιάς από αυτές τις τέσσερις ενότητες στη δημιουργία του συνδρόμου και μετά θα συζητήσει διεξοδικά τα θέματα αυτά μαζί σας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μουρουνέλαιο

Ποια ώρα της μέρας

πρέπει να παίρνουμε

το μουρουνέλαιο;

Χρειάζεται μαζί

φαγητό;

(Μ.Χ., Αθήνα)

Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι το μουρουνέλαιο μπορούμε να το παίρνουμε οποιαδήποτε στιγμή. Είναι καλύτερο να λαμβάνεται μετά το γεύμα.

ΟΣΤΑ

Τραυματισμός στο σκι

Είμαι 61 ετών. Εσπασα πέρυσι το γόνατό μου στο σκι από υπερβολική καταπόνηση και χειρουργήθηκα. Μπορώ φέτος να ξανακάνω σκι;

(Σ.Β., Μαρούσι)

O επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος απαντά ότι η φράση «έσπασα το γόνατο» είναι ασαφής και γενικόλογη. Δεν αναφέρετε το είδος και τη βαρύτητα του κατάγματος, τις συνοδές βλάβες, το είδος της χειρουργικής επέμβασης, το είδος της αποθεραπείας και την τελική έκβαση. Γι’ αυτό, μόνον ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός σας μπορεί να σας πει αν είστε σε θέση να ξανακάνετε σκι. Μπορείτε να ξαναγράψετε αναφέροντας αυτές τις πληροφορίες.