Σε σαφάρι έχουν επιδοθεί πολυεθνικές και τραπεζικοί γίγαντες που αναζητούν προσωπικό για να στελεχώσουν τα νέα τους γραφεία στη Φρανκφούρτη, καθώς προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μετά Brexit εποχή.

Στην τραπεζική αγορά εργασίας επικρατεί μεγάλη κινητικότητα και ήδη οι Morgan Stanley, Goldman Sachs και JPMorgan αναζητούν προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων μέσω αγγελιών, όπως διαχειριστές κινδύνου και ειδικούς ΙΤ, προκειμένου να στελεχώσουν εγκαίρως τα νέα τους κεντρικά γραφεία στη γερμανική μεγαλούπολη. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, τα νέα γραφεία θα πρέπει να λειτουργούν το αργότερο ώς τον Απρίλιο του 2019.

Στόχος των μεγάλων οίκων είναι να καλύψουν τις θέσεις στη Φρανκφούρτη με τοπικά στελέχη, προκειμένου, όσο αυτό είναι δυνατόν, να περιοριστεί η αναταραχή που θα προκαλούσε μια μαζική μετεγκατάσταση υπαλλήλων με έδρα σήμερα το Λονδίνο.

Καθώς απομένουν μόλις 14 μήνες έως την επίσημη αναχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τράπεζες και πολυεθνικές έχουν φτάσει σε αυτό που υψηλόβαθμο στέλεχος αποκαλεί «σημείο μη επιστροφής» προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Ανεξάρτητα του κατά πόσο η Βρετανία θα καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών, οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι αναμένουν από τις τράπεζες να δημιουργήσουν ανεξάρτητες υπηρεσίες πλήρους κλίμακας εντός της Κοινότητας, στελεχωμένες με ικανό αριθμό προσωπικού, οι οποίες δεν θα χρειάζεται να συνεννοούνται με το Λονδίνο προκειμένου να λειτουργήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs προγραμματίζει να διπλασιάσει το προσωπικό της στη Φρανκφούρτη, το οποίο και θα φτάσει τα 400 άτομα. Σύμφωνα με πηγές, η τράπεζα έχει ήδη προσλάβει δώδεκα εξειδικευμένα στελέχη από την τοπική αγορά και καλείται να καλύψει ακόμη δέκα κενές θέσεις, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της. Τα σχέδια της Morgan Stanley μιλούν για 200 νέους εργαζομένους στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της απομένουν ακόμη δεκαεπτά κενές θέσεις, ανάμεσα στις οποίες και ενός διαχειριστή κινδύνου ρευστότητας.

Σήμερα στη γερμανική οικονομική πρωτεύουσα εργάζονται 60.000 άτομα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έναντι 360.000 στο Λονδίνο. Ως αποτέλεσμα κάποιοι μιλούν για ανεπάρκεια εξειδικευμένων τραπεζικών στελεχών στη Φρανκφούρτη, όπως αυτά που αναζητούν οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι. Εκτιμάται επομένως ότι τα όποια κενά θα καλυφθούν από Γερμανούς, οι οποίοι σήμερα εργάζονται στο Λονδίνο ή αλλού, ωστόσο είναι διατεθειμένοι να επαναπατριστούν, εφόσον φυσικά τους δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα. Δείγμα της κινητικότητας που επικρατεί και του ενδιαφέροντος για μετεγκατάσταση είναι και το γεγονός ότι οι ξένες τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν κράτηση θέσεων σε ιδιωτικά σχολεία ή να νοικιάζουν διαμερίσματα για λογαριασμό των στελεχών που θα μετακινηθούν στην πόλη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, εκτιμάται ότι λόγω Brexit θα ανοίξουν συνολικά 10.000 νέες δουλειές στη Φρανκφούρτη τα επόμενα χρόνια, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, σύμφωνα με το Frankfurt Main Finance. Σε αντιδιαστολή, το άνοιγμα νέων θέσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου παρουσίασε τον Δεκέμβριο μείωση 52% συγκριτικά με έναν χρόνο πίσω, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών η Morgan McKinley.