Ενας στους 100 Ελληνες –δηλαδή, περισσότεροι από 111.000 κάτοικοι της χώρας –είναι πάνω από 90 χρόνων, ενώ οι γυναίκες εμφανίζονται για μια ακόμη φορά πρωταγωνίστριες της μακροζωίας. Μάλιστα, εξ αυτών 7.100 Ελληνες έχουν κλείσει έναν αιώνα ζωής.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την Εθνική Στατική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και συγκεκριμένα από την πρόσφατη έκθεση για τον μόνιμο πληθυσμό. Τα παραπάνω εντούτοις είναι λίγα από τα θετικά που προκύπτουν δεδομένης της υπογεννητικότητας που παραμένει νούμερο ένα δημογραφικό πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, το προσδόκιμο ζωής παραμένει υψηλό στη χώρας μας: σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ανέρχεται στα 81,5 έτη και είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Τα κλειδιά. Ποια είναι τα μυστικά της μακροζωίας; Οι επιστήμονες ξεκλείδωσαν κάποια από αυτά μελετώντας τον πληθυσμό της Ικαρίας –στο νησί όπου το ποσοστό των κατοίκων άνω των 90 χρόνων είναι δεκαπλάσιο από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ετσι βάση των δεδομένων αυτών είναι η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο σερβίρει επιπλέον χρόνια ζωής όχι μόνον στους Ικαριώτες αλλά και σε όσους την υιοθετούν.

Σε φάρμακο όμως αναδεικνύεται ο καφές και τα τσάι: ειδικότερα, η μέτρια κατανάλωση καφέ (1-2 φλιτζάνια ελληνικού καφέ) την ημέρα σχετίζεται με καλύτερη αγγειακή διατασιμότητα ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να βελτιώνει περαιτέρω την αγγειακή ηλικία.

Μυστικό για μια καλή και μακρά ζωή είναι και η φυσική άσκηση, χωρίς αυτό να μεταφράζεται απαραίτητα σε γυμναστική. Για τους ηλικιωμένους η ενασχόληση με τον κήπο ή τις δουλειές του σπιτιού και το περπάτημα ωφελεί σημαντικά την υγεία τους.

Εν τω μεταξύ, έρευνες που έχουν διεξαχθεί (και) στο εξωτερικό δείχνουν ότι στενές οικογενειακές και φιλικές σχέσεις τονώνουν σημαντικά την ψυχολογία των ηλικιωμένων, δίνοντας τους όρεξη για ζωή.

Οι «πληγές». Πάντως, παρ’ όλο που το προσδόκιμο ζωής παραμένει υψηλό σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι σταδιακά μειώνεται η αναλογία του χρόνου που διανύεται με καλή υγεία. Μια Ελληνίδα 65 ετών «μπορεί να προσδοκά να ζήσει άλλα 21,3 έτη αλλά μόνο το ένα τρίτο αυτών θα είναι απαλλαγμένα από αναπηρίες. Ομοίως οι άντρες μπορεί να προσδοκούν να ζήσουν περίπου το 40% των υπόλοιπων 18,5 ετών με καλή υγεία», υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Η απουσία οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι δυσκολίες πρόσβασης των ομάδων χαμηλότερου εισοδήματος στις υπηρεσίας υγείας, αποτελούν πληγή και για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.