Διαφέρουν οι σεξουαλικές πρακτικές των ζευγαριών που έχουν σχέση δέσμευσης από εκείνων που έχουν σεξουαλικές επαφές στα πλαίσια φιλικής σχέσης;

Σε παλιότερη μελέτη που έγινε το 2014 φάνηκε πως δεν υπήρχαν διαφορές στις πρακτικές όπως το φιλί, τον αμοιβαίο αυνανισμό, το στοματικό σεξ, την κολπική διείσδυση και την πρωκτική επαφή.

Ωστόσο, στην παραπάνω μελέτη δεν είχε διερευνηθεί αν διέφεραν μεταξύ τους σε πρακτικές λιγότερο συμβατικές, όπως σαδομαζοχιστικές πρακτικές και ομαδικό σεξ. Οι ερευνητές πιθανολογούσαν ότι οι σεξουαλικοί σύντροφοι με σταθερή σχέση δέσμευσης θα διέφεραν ως προς αυτές τις πρακτικές από τα ζευγάρια που είχαν σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους αλλά χωρίς σχέση δέσμευσης.

Η σχετική μελέτη βασίστηκε σε 1.100 ενηλίκους που είχαν σεξουαλικές επαφές στα πλαίσια είτε μιας σταθερής ερωτικής σχέσης, είτε μιας φιλικής σχέσης.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι και οι δύο τύποι σχέσεων ήταν αρκετά παρόμοιοι και ανέφεραν υψηλά ποσοστά εμπειρίας με τις πιο συμβατικές σεξουαλικές πρακτικές.

Οσον αφορά τις άλλες δραστηριότητες της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι –όπως αναμενόταν –τα ζευγάρια με ερωτική σχέση ήταν πιο έμπειρα σε σαδομαζοχιστικές πρακτικές, ενώ τα ζευγάρια με φιλική σχέση ήταν πιο έμπειρα στο ομαδικό σεξ.

Οι διαφορές εδώ ήταν αρκετά μεγάλες: τα ζευγάρια με φιλική σχέση είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να είχαν κάνει σεξ τριών ατόμων, ενώ τα ζευγάρια με ερωτική σχέση είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν δοκιμάσει πρακτικές σεξουαλικής υποδούλωσης. Αυτά τα ευρήματα συμβαδίζουν με το σκεπτικό ότι οι επιθυμίες για σαδομαζοχιστικές πρακτικές είναι πιο πιθανό να εκφραστούν και να υλοποιηθούν σε σχέσεις που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα σεξουαλικής επικοινωνίας. Επιπλέον, η επιθυμία για σεξ με πάνω από δύο άτομα είναι πιο πιθανό να εκφράζεται σε σχέσεις στις οποίες υπάρχει λιγότερη πίεση για τη διατήρηση της σεξουαλικής αποκλειστικότητας.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ