ΠΛΑΣΤΙΚΗ

Τα βλαστοκύτταρα

Τι προσφέρουν στο δέρμα τα βλαστοκύτταρα; Πώς γίνεται η θεραπεία;

(Κ.Α.)

Ο πλαστικός χειρουργός δρ Δημήτρης Γκρίτζαλης απαντά ότι τα βλαστοκύτταρα για ανάπλαση των ιστών του προσώπου είναι μια θεραπεία που αυξάνει την αιμάτωση του προσώπου με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση, η οποία δίνει λάμψη στο δέρμα. Παράλληλα, τα βλαστοκύτταρα λειτουργούν ως μέθοδος αντιγήρανσης, αποκαθιστώντας τους ατροφικούς ιστούς του δέρματος. Το βλαστοκύτταρο είναι κύτταρο που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε κύτταρο οποιουδήποτε ιστού και έτσι να συμπληρώνει ελλείμματα και να ανανεώνει τον ιστό.

Η εξέλιξη της επιστήμης επιτρέπει πλέον την απομόνωση των βλαστοκυττάρων για ιατρική χρήση. Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται κατόπιν ειδικής εργαστηριακής επεξεργασίας ελάχιστης ποσότητας λιπώδους ιστού του ίδιου του ενδιαφερόμενου και επανεισάγονται στο δέρμα του με ενέσιμη μέθοδο. Με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και μικροκάνουλας 3mm αφαιρείται στο χειρουργείο μικρή ποσότητα λίπους (80-100ml) από μια λιποαποθήκη του υποδέρματος (π.χ. κάποιο «ψωμάκι»). Κατόπιν, αυτό το λίπος μεταφέρεται άμεσα σε εξειδικευμένο εργαστήριο και την επόμενη ημέρα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί. Με μικροενέσεις τα βλαστοκύτταρα τοποθετούνται στο ιατρείο βαθιά στο δέρμα του προσώπου (χόρειο – υποδόρειο). Η διαδικασία της έγχυσης επαναλαμβάνεται σε ένα μήνα και ύστερα σε οκτώ μήνες και σε ένα χρόνο από την πρώτη έγχυση. Οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες μειώνονται και παρατηρείται μεγάλη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά τη δεύτερη εβδομάδα και έχουν μεγάλη –σχεδόν μόνιμη –διάρκεια.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ταχίνι

Είμαι άνδρας 71 ετών. Διάβασα ότι το ταχίνι κάνει καλό στον οργανισμό και άρχισα να τρώω συστηματικά χαλβά. Μου είπαν όμως ότι ο χαλβάς παχαίνει. Προτείνετε χαλβά ή ταχίνι και σε ποια ποσότητα και συχνότητα;

(Ε.Κ.)

Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι τόσο ο χαλβάς όσο και το ταχίνι αποτελούν τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε σησάμι προσδίδει στα δύο αυτά τρόφιμα πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολυακόρεστα (ω-3) λιπαρά οξέα και σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό). Παράλληλα, όμως, και τα δύο αυτά τρόφιμα έχουν πλούσιο θερμιδικό περιεχόμενο. Ενα κομμάτι χαλβά βανίλιας των 30 γρ. αποδίδει περίπου 150 θερμίδες ενώ μια κουταλιά της σούπας ταχίνι (15 γρ.) αποδίδει περίπου 75 θερμίδες. Στον χαλβά παραδοσιακά προστίθεται σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι, ενώ στον χαλβά εμπορίου χρησιμοποιείται επίσης γλυκόζη, φρουκτόζη ή χαρουπόμελο ή συνδυασμοί τους. Ο χαλβάς λοιπόν περιέχει υψηλή ποσότητα απλών σακχάρων, που σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τη διασύνδεση της ζάχαρης με τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη, τον καθιστά λιγότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το ταχίνι. Να περιορίζετε την κατανάλωση χαλβά σε 2-3 φορές την εβδομάδα και σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει τα 100 γρ. συνολικής εβδομαδιαίας κατανάλωσης. Επιλέξτε για καθημερινή χρήση την κατανάλωση ταχινιού ολικής αλέσεως σε ποσότητα 1-2 κουταλάκια του γλυκού ανά ημέρα.