Το παιχνίδι καθυστερήσεων που παίζει με το θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών η κυβέρνηση ευνοεί, αν μη τι άλλο, η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας περί προσωρινής αναστολής της χορήγησης ασύλου στον έναν από αυτούς. Γνωρίζοντας το ευαίσθητο του ζητήματος, το Μαξίμου επιχειρεί να μείνει όσο πιο μακριά γίνεται από τη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς καλείται να αποδυθεί σε μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στον σεβασμό του κράτους δικαίου και τις πιέσεις της τουρκικής πλευράς για έκδοση των οκτώ.

Ετσι, η προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου διαβάστηκε με θετικό τρόπο από την κυβέρνηση, μολονότι επισήμως κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να δηλώσουν πως η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί επί του θέματος. Η αίτηση ακύρωσης που έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση θα εκδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο σε βάθος εξαμήνου, ωστόσο την τελική κρίση θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παράλληλα, εκκρεμούν οι αιτήσεις για παροχή ασύλου στους άλλους επτά Τούρκους που θα περάσουν από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου, την απόφαση της οποίας, εφόσον επιθυμεί, μπορεί να προσβάλει η κυβέρνηση.

Την αίτηση ακύρωσης για το άσυλο του τούρκου στρατιωτικού υπέγραψε ως αρμόδιος ο Γιάννης Μουζάλας. Κατά πληροφορίες, υπήρξε δυσαρέσκεια υψηλόβαθμων κυβερνητικών κλιμακίων για τους χειρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και ιδίως τη μη ενημέρωση του Μαξίμου για την επικείμενη απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου. Αν και ο ίδιος αρνείται να σχολιάσει οτιδήποτε, σημειώνεται ότι στο παρελθόν είχε γίνει στόχος κριτικής για παρεμβάσεις του στον διορισμό των μελών της Επιτροπής, η οποία, όμως, στην προκειμένη περίπτωση έλαβε μια απόφαση προβληματική για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ούτε η κυβέρνηση ούτε και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν ενημερωθεί από την Επιτροπή για την επικείμενη απόφασή της για παροχή ασύλου στον τούρκο στρατιωτικό.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Από την πλευρά της, η Αγκυρα επανέφερε το αίτημα έκδοσης των οκτώ διά του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ. Μάλιστα, συνέδεσε ευθέως την έκδοσή τους με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο σύνολό τους, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών μέσα από διάλογο». Ειδικά δε για την απόφαση χορήγησης ασύλου, τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά λανθασμένη».

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση έκανε η ΝΔ καλώντας την «να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει κράτος δικαίου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι αν μη τι άλλο, να προβληματιστεί για το γεγονός ότι μόνον τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της».

«Η κυβέρνηση έχει ανοίξει επικίνδυνα τους ασκούς του Αιόλου στην υπόθεση αυτή λόγω των απαράδεκτων παρασκηνιακών δεσμεύσεων Τσίπρα στον Ερντογάν», υποστήριξε σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, καταλογίζοντας ευθύνες σε Τσίπρα – Μουζάλα.

«Η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε ως εντολοδόχος του Ερντογάν. Πρόκειται για ύψιστη εθνική ντροπή», σχολίασε από την πλευρά του το Ποτάμι. Από τον Περισσό έγινε αναφορά σε «ερωτηματικά για τυχόν μεθοδεύσεις και συμφωνίες της κυβέρνησης με τον Ερντογάν», ενώ η Ενωση Κεντρώων έκανε λόγο για «υποταγή στην Τουρκία».

«Σπάνιο φαινόμενο» χαρακτήρισε τους χειρισμούς της κυβέρνησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε συνέντευξή του στον Σκάι, σημείωσε πως «η κυβέρνηση κατασκευάζει τη θεωρία ότι μπορούμε να τους δικάσουμε εμείς για εσχάτη προδοσία σε ξένη χώρα». Χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη «προβληματική» και «σε βάρος της Ελλάδας και του κράτους Δικαίου».

Κρατούμενοι σε διαμέρισμα

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο οποίος σε τίποτα δεν θυμίζει κελιά κρατητηρίων, στις εγκαταστάσεις του Αστυνομικού Τμήματος του Ολυμπιακού Χωριού, κρατούνται οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Ο ειδικός χώρος είναι σαν διαμέρισμα 80 τ.μ. με μπάνια και βοηθητικά δωμάτια και παρέχει δυνατότητα προαυλισμού των οκτώ αξιωματικών, στους οποίους επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να συναντούν τους δικηγόρους τους, ενώ έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τις οικογένειές τους στην Τουρκία.

Κρατούμενος για λόγους… δημοσίου συμφέροντος

«Η κυβέρνηση με τα μέσα που παρέχει η εσωτερική έννομη τάξη προσπαθεί να διαχειριστεί ένα ζήτημα που άπτεται της εξωτερικής πολιτικής. Και ενώ το βασικό διακύβευμα της έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών έχει αμετάκλητα λυθεί από τον Aρειο Πάγο, με τη διαχείριση των επιμέρους ζητημάτων, όπως αυτό της χορήγησης ασύλου ή της διοικητικής κράτησης επιχειρείται να κερδηθεί πολιτικός χρόνος στις σχέσεις με τη γείτονα».

Με τον σχηματικό αυτό τρόπο δικαστικές πηγές σχολιάζουν την κινητικότητα και τους πολλούς κύκλους που σχηματίζονται με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη γύρω από την καυτή υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Μια υπόθεση που με βάση τις δικονομικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου – τόσο σε επίπεδο διοικητικό όσο και σε επίπεδο ποινικό – έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρις ότου γραφτεί ο επίλογος, που κινείται μεν σε νομικό πεδίο, αλλά η βάση της ιστορίας είναι αμιγώς πολιτική.

Η χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με βάση την οποία… παγώνει προσωρινά η χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, αποτελεί από μόνη της έναν από τους ομόκεντρους κύκλους της ιστορίας για τους «8». Η δικαστική λειτουργός που έκανε δεκτό το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου και αποφάσισε την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας ασύλου επικαλείται – σύμφωνα με πληροφορίες – λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και το συμφέρον του ίδιου του τούρκου αξιωματικού, ενώ ρητά αναφέρεται ότι απαγορεύεται κάθε μέτρο που θα είχε ως σκοπό τη χωρίς τη θέλησή του απομάκρυνση από τη χώρα.

Λίγη ώρα πάντως μετά την έκδοση της επίμαχης απόφασης, έγινε γνωστό ότι ο τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου επιστρέφει στο προηγούμενο καθεστώς της διοικητικής κράτησης και ως εκ τούτου διετάχθη η επιστροφή του στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει ως παράνομη την κράτηση του τούρκου αξιωματικού.

Μετά την εξέλιξη αυτή επικρατεί προβληματισμός σχετικά με το αν ο τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου θα πρέπει να κάνει από την πλευρά του χρήση ενός άλλου νομικού όπλου, που του επιτρέπει να προβάλει αντιρρήσεις για την κράτησή του στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας προκειμένου να παρουσιάσει τις αντιρρήσεις του για την κράτησή του, όπως εκ του νόμου έχει το δικαίωμα.

Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Από την πλευρά τους, με κοινή δήλωσή τους 11 πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας επισημαίνουν πως «δεν πρέπει να λησμονείται ότι η κυβέρνηση με κάθε τρόπο προσπαθεί να “αγοράσει χρόνο” στο θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών». Και προσθέτουν ότι: «Δεν προκύπτει ότι παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής της απόφασης χορήγησης ασύλου, για τους λόγους που επικαλέστηκε το Διοικητικό Εφετείο, από τις διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση της Γενεύης περί της νομικής κατάστασης των προσφύγων, Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα μας, αλλά και τον χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτοί οι νομικοί κανόνες έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Νίκος Αλιβιζάτος

Προσωρινή ταλαιπωρία μέχρι τη δικαίωση

«Νομότυπη» χαρακτηρίζει στα «ΝΕΑ» τη σύλληψη του πρώτου εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο ο Νίκος Αλιβιζάτος. «Εως ότου λήξει, σε λίγες μέρες, το προβλεπόμενο ανώτατο όριο κράτησης των οκτώ τούρκων αξιωματικών, η σύλληψη του πρώτου από αυτούς μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επί της αίτησης αναστολής της κυβέρνησης είναι νομότυπη. Διότι ισχύει εκ νέου η αρχική απόφαση για την κράτησή του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνταγματολόγος. «Από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι, μετά τις αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, κανένας από τους οκτώ δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία, η μη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε αυτούς σημαίνει απλώς πρόσθετη ταλαιπωρία. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος, ούτε να εργαστούν νόμιμα. Γι’ αυτά, όμως, πιστεύω ότι τόσο το Διοικητικό Εφετείο όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο ανήκει ο τελευταίος λόγος, θα επιβεβαιώσουν πανηγυρικά την προσβαλλόμενη απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ. Η βεβαιότητα Αλιβιζάτου για την επικύρωση της χορήγησης ασύλου από την αρμόδια Επιτροπή πηγάζει από το ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται πως ο λόγος δίωξης των οκτώ αξιωματικών είναι πολιτικός. «Διότι οι τουρκικές Αρχές δεν προσήγαγαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει εξατομικευμένα την προσωπική εμπλοκή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Είναι επομένως φανερό ότι διώκονται για πολιτικούς λόγους, δηλαδή λόγω της εναντίωσής τους προς το καθεστώς Ερντογάν», επισημαίνει.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΔΟΞΙΑΔΗ

«Υπήρξε μια αγαστή συνεργασία κράτους, παρακράτους και κυβέρνησης», είπε σε συνέντευξή του (Θέμα FM) ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης (στη φωτογραφία με τον Πέτρο Τατσόπουλο). Κατήγγειλε μάλιστα πως ο ίδιος παρακολουθείται από αγνώστους όπως και οι συνήγοροι των οκτώ τούρκων στρατιωτικών.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Δικαστικός μαραθώνιος με «τερματισμό» στο ΣτΕ

Οι κρίσιμοι σταθμοί που περνούν μέσα από τη Δικαιοσύνη και αφορούν την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών:

26/1.

Την ημέρα εκείνη συμπληρώνεται το 18μηνο, σύμφωνα με μια άποψη, το ανώτατο όριο διοικητικής κράτησης για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς. Σύμφωνα με άλλους νομικούς, το καταληκτικό όριο είναι περίπου τρεις μήνες αργότερα, στις 19 Απριλίου 2018.

15/2.

Εκδικάζεται στο Διοικητικό Εφετείο η αίτηση ακύρωσης που υπέβαλε το ελληνικό Δημόσιο κατά της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου στον πρώτο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.

Επόμενος σταθμός

Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης επί της αίτησης ακύρωσης, και τα δύο διάδικα μέρη – το ελληνικό Δημόσιο και ο τούρκος αξιωματικός που αιτείται του ασύλου – έχουν δικαίωμα να εξαντλήσουν τα όπλα της εσωτερικής έννομης τάξης και να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η τύχη των άλλων επτά

Με ενδιαφέρον αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες η κρίση των άλλων Ανεξάρτητων Επιτροπών Ασύλου που καλούνται να αποφανθούν για τα αντίστοιχα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι υπόλοιποι επτά τούρκοι αξιωματικοί. Ανάλογα με τις αποφάσεις των Επιτροπών εκτιμάται ότι και τα δύο μέρη θα εξαντλήσουν και σε αυτή την περίπτωση τα ένδικα μέσα φτάνοντας μέχρι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Το σενάριο της δίκης στην Ελλάδα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είπε προσφάτως ότι, εφόσον ζητηθεί από την Τουρκία, υπάρχει δικονομική οδός για να δικαστούν οι Οκτώ στην Ελλάδα. Ωστόσο, για να γίνει πράξη αυτό το θεωρητικό ενδεχόμενο, απαιτείται η κρίση των ελλήνων δικαστών που θα κληθούν να αποφασίσουν την παραπομπή ή όχι των Οκτώ σε δίκη.