Την είσοδο σε μία νέα εποχή για τον κόσμο του θεάματος και τους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ σηματοδοτεί η εξαγορά από τη Walt Disney της 21st Century Fox, της εταιρείας του 86χρονου μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ, έναντι 52,4 δισ. δολαρίων.

Το «ντιλ του αιώνα» στον χώρο του θεάματος, όπως το αποκαλούν πολλοί, συνιστά τη μεγαλύτερη αντεπίθεση από μία γιγάντια εταιρεία στον χώρο των παραδοσιακών media εναντίον των κορυφαίων τεχνολογικών παικτών παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν μπει δυναμικά στον χώρο του θεάματος. Και αυτό καθώς με τη συγκεκριμένη εξαγορά η Disney αποκτά πλέον το μέγεθος για να τα βάλει στα ίσια με ανταγωνιστές όπως η Netflix, η Apple, η Amazon και η Facebook στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του online video.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Walt Disney αποκτά τα ιστορικά κινηματογραφικά στούντιο της Fox, το τηλεοπτικό κανάλι Star TV, το δίκτυο National Geographic, 22 περιφερειακά αθλητικά καλωδιακά κανάλια και το 39% των μετοχών του βρετανικού δικτύου Sky.

Στην πράξη το μεγάλο ντιλ δίνει τέλος στην πενηντάχρονη επέκταση του Μέρντοκ στα μέσα ενημέρωσης, η οποία ξεκίνησε από μια αυστραλιανή εφημερίδα, την οποία και κληρονόμησε σε ηλικία 21 ετών από τον πατέρα του.

Το 2007, και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η κρίση για τις εφημερίδες, ο Μέρντοκ αψηφώντας τους επενδυτές της Wall Street και τους δικούς του συμβούλους, απέκτησε έναντι 5 δισ. δολαρίων την εταιρεία Dow Jones, η οποία εκδίδει τη «Wall Street Journal».

Το 2012, υπό την πίεση του σκανδάλου υποκλοπών με εμπλοκή των βρετανικών του ταμπλόιντ, ο Μέρντοκ χώρισε τον όμιλό του σε δύο διακριτές επιχειρηματικές οντότητες. Εσπασε συγκεκριμένα τη News Corporation σε έναν όμιλο, όπου κυριαρχούσαν τα κινηματογραφικά στούντιο της Fox και συμπεριλαμβάνονταν τα τηλεοπτικά δίκτυα του μεγιστάνα, καθώς και σε έναν άλλο με τις εκδοτικές δραστηριότητές του, όπως οι «New York Post», «Wall Street Journal» κ.λπ.

Αλλά η 21st Century Fox γρήγορα ήρθε αντιμέτωπη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα παραδοσιακά media από τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα το Fox News, μία από τις ναυαρχίδες του Μέρντοκ και βασικό κανάλι καλωδιακής τηλεόρασης, αντιμετώπισε ισχυρούς κλυδωνισμούς από μια σειρά καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που οδήγησαν στην παραίτηση στελεχών του σταθμού.

Η αλήθεια είναι ότι η πώληση της 21st Century Fox στη Walt Disney προκάλεσε έκπληξη σε όσους περίμεναν ότι ο Μέρντοκ θα παραδώσει τις επιχειρήσεις του στους γιους του. Επί πολλές δεκαετίες ένα από τα αγαπημένα θέματα των επενδυτών, των αναλυτών και των αρθογράφων ήταν ποιο από τα παιδιά του Μέρντοκ θα αναλάβει την αυτοκρατορία του όταν ο μεγιστάνας αποχωρήσει από την ενεργό δράση: ο Τζέιμς, ο Λάχλαν ή η Ελίζαμπεθ; Τώρα ξέρουμε την απάντηση.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Disney μέχρι το τέλος του 2021 θα παραμείνει ο Μπόμπ Ιγκερ, κατόπιν αιτήματος του διοικητικού συμβουλίου και των δύο εταιρειών. Σύμφωνα με την Disney, η παράταση της θητείας του είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων.