Αγριεύουν τα πράγματα στη Μεγαλόπολη, με την τοπική κοινωνία να στέλνει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ δεν θα περάσει εύκολα.

Σε ένα συλλαλητήριο που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, πάνω από 2.000 συγκεντρωμένοι έστειλαν από την κεντρική πλατεία της πόλης το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η πώληση των τοπικών μονάδων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αντίθετα απ’ ό,τι στη Φλώρινα, όπου οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 500 και όπου το «παρών» είχαν δώσει οι συριζαίοι βουλευτές Δημητριάδης, Μουμουλίδης και Σέλτσας, χθες στη Μεγαλόπολη απουσίαζε από το συλλαλητήριο ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού…

Τα πράγματα στη Μεγαλόπολη είναι πιο αγριεμένα απ’ ό,τι στη Φλώρινα. Οι δύο προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ απασχολούν 1.100 άτομα, ντόπιους στην πλειονότητά τους, όταν στη Φλώρινα ο αντίστοιχος αριθμός ΔΕΗτζήδων που εργάζονται στην προς πώληση Μελίτη δεν ξεπερνά τους 60. Επειτα, τα τοπικά συμφέροντα που θα πληγούν στη Μεγαλόπολη είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι στη Φλώρινα. Εφόσον πουληθούν οι δύο μονάδες της Αρκαδίας, η περιοχή κινδυνεύει να χάσει το λεγόμενο λιγνιτικό τέλος, έναν σημαντικό πόρο, που ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ ετησίως και μοιράζει η ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία για αναπτυξιακά έργα. Δηλαδή, οι αντιδράσεις είναι ισχυρότερες γιατί έχουν και ισχυρότερο οικονομικό υπόβαθρο.

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ. Δεν ήταν επομένως τυχαίες οι έντονες αποδοκιμασίες που συνόδεψαν το σημείο της ομιλίας του Γιώργου Αδαμίδη, προέδρου της ΓΕΝΟΠ, όταν αναφέρθηκε στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα. «Θυμίζουμε στον Πρωθυπουργό που το 2014 χαρακτήριζε την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ ως εθνικό έγκλημα ότι το ίδιο εθνικό έγκλημα είναι και σήμερα», ήταν το σημείο της ομιλίας Αδαμίδη που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις. Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είχε προαναγγείλει «σκληρό ροκ» όταν γύρω στον Φεβρουάριο – Μάρτιο θα έρθει η ώρα ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή, με αναφορές του τύπου «σε αυτόν τον αγώνα υπάρχει μια επιλογή, ή με τον Κολοκοτρώνη ή με τον Ομέρ Βρυώνη».

Παρών φυσικά και ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλόπολης Ιερεμίας. «Μόνο με ελικόπτερα μπορούν να έρθουν να μας πάρουν τις μονάδες. Δεν θα τους αφήσουμε, και αν χρειαστεί να χάσω την έδρα μου για να μην πουληθεί η ΔΕΗ, θα παραιτηθώ» είπε ο μητροπολίτης, που μία εβδομάδα πριν διαδήλωνε μαζί με 400 εργαζομένους της ΔΕΗ από τη Μεγαλόπολη έξω από το υπουργείο Ενέργειας, επί της Μεσογείων. Εχει άλλωστε στείλει επιστολή στον Γιώργο Σταθάκη, εξηγώντας του ότι η Εκκλησία θα συνταχθεί με τους απεργούς όταν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις. «Δεν γίνεται αποδεκτός κανείς ιδιώτης επενδυτής στη Μεγαλόπολη» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος.

Θέση για τη ΔΕΗ πήρε χθες και ο προερχόμενος από τους Οικολόγους αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης. Δίνοντας συνέχεια στις αντιφατικές δηλώσεις συναδέλφων του υπουργών και βουλευτών, ο Τσιρώνης ανέφερε ότι «η πώληση των λιγνιτικών μονάδων είναι το λιγότερο κακό για τη ΔΕΗ», μιλώντας για τη μεταλιγνιτική εποχή, την ανάγκη πράσινης στροφής και εκφράζοντας την ικανοποίησή του που γλίτωσαν τα υδροηλεκτρικά (προς το παρόν τουλάχιστον).