Σε μείζον πολιτικό και θεσμικό ζήτημα εξελίσσεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να μπλοκάρει τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος για τη σκοτεινή υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού Σαουδικής Αραβίας.

Σαφείς αιχμές προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση άφησε η ΝΔ καταλογίζοντάς του «πρωτοφανή άρνηση» ύστερα από το βέτο που έβαλε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στην πρόσβαση των βουλευτών σε αυτά.

Ο Ν. Βούτσης πέταξε το γάντι στη ΝΔ προκαλώντας την να καταθέσει πρόταση μορφής εναντίον του, καθώς θεωρεί «απολύτως προκλητική» την επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάλεσε, μάλιστα, ανοικτά τον πρόεδρό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη «να πάρει το θάρρος και να μιλήσει προσωπικά» σημειώνοντας με νόημα πως «υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες» και πως «δεν μπορούν να βγαίνουν τα κόμματα και να μιλάνε για τους πολιτειακούς παράγοντες».

«ΑΚΥΡΩΣΕ» ΚΑΜΜΕΝΟ. Επί της ουσίας, όμως, ο Πρόεδρος της Βουλής «ακύρωσε» και την πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου να αποχαρακτηρίσει όσα έγγραφα ζητηθούν από τον εισαγγελέα, καθώς αποσαφήνισε ότι τα έγγραφα αυτά επειδή αφορούν ειδική κατηγορία –καθώς υπάρχουν μέσα πρακτικά συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ –εμπίπτουν στον Ποινικό Κώδικα που τιμωρεί με φυλάκιση το σχετικό αδίκημα περί κατασκοπείας. Διευκρίνισε μάλιστα ότι «χρειάζονται τουλάχιστον 30 χρόνια για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που αφορούν διαλόγους υπουργικών συμβουλίων και συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, δηλαδή του ΚΥΣΕΑ και άλλων». Επέμεινε όμως στην «ποινικοποίηση» της δημοσιοποίησης λέγοντας πως όποιος κατέχει απόρρητο έγγραφο και θελήσει να το δημοσιοποιήσει θα πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες και να υποστεί τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.