Η σύντομη προετοιμασία της εθνικής ανδρών για την πρεμιέρα των υποχρεώσεών της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία (24/11, Λέστερ) άρχισε τη Δευτέρα (20/11).

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θανάσης Σκουρτόπουλος έδειξε κατανόηση για τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει οι διεθνείς παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού λόγω της κόντρας Euroleague με FIBA, αλλά πιστεύει πως με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα βρεθεί η πολυπόθητη λύση για το καλό του ευρωπαϊκού μπάσκετ και των εθνικών ομάδων.

«Είναι μια Εθνική ομάδα! Με την ίδια βαρύτητα και σημασία όπως και όλες οι προηγούμενες. Υπάρχουν παιδιά που έχουν παρελθόν στην ομάδα, υπάρχουν παιδιά που έρχονται για πρώτη φορά συνολικά σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Τα παιδιά έχουν παρουσιάσει εξαιρετική εικόνα. Ήδη η διάθεση, είναι θετικό αυτό που εισπράττουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούν και με το παραπάνω στο καθήκον τους. Δυστυχώς, οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να έχουμε όλα τα παιδιά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Εθνική ομάδα. Αυτό δεν είναι θέμα του προπονητή, αλλά είναι ένα θέμα της FIBA και της EuroLeague που πληγώνει κάποιες χώρες περισσότερο και ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση εμείς ως προπονητές. Εμείς κάναμε τις κλήσεις βάσει ικανοτήτων των παικτών, την παρουσία τους ήδη στην εθνική ομάδα και στη συνέχεια προσθέσαμε κάποια παιδιά που διακρίνονται μέσα από το ελληνικό πρωτάθλημα ή παιδιά που έχουν δείξει θετικά στοιχεία μέσα από τις μικρές Εθνικές».

Σχετικά με τη θέση του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός εξήγησε: «Δεν έχω κάτι επίσημο. Έκανα στην αρχή κάποιες επαφές με τις ομάδες, όταν ήταν να κάνω τις κλήσεις. Μίλησα με ανθρώπους, προπονητές και τα παιδιά των ομάδων. Για τον Μήτογλου ενημερώθηκα όταν αποφασίστηκε από τον προπονητή του Παναθηναϊκού. Τα παιδιά του Ολυμπιακού έχουν τοποθετηθεί και είναι σεβαστό αυτό που λένε. Οι άλλες ομάδες δεν έχουν πληγωθεί όσο εμείς και πιστεύω ότι ξεκινάμε με το πιο δύσκολο παιχνίδι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε μπροστά! Είναι δύσκολος ο όμιλος. Και ξεκινάμε κατά την άποψή μου με το πιο δύσκολο παιχνίδι, αυτό απέναντι στην Αγγλία. Με μια ομάδα που είναι τρία χρόνια ίδια δομημένη και με εξαιρετική παρουσία στο Ευρωμπάσκετ. Όμως, ξαναλέω πως η πρώτη εικόνα από τα παιδιά είναι πολύ καλή, η διάθεση είναι τρομερή! Όπως είπα και στα παιδιά ωραίο είναι το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα, αλλά τις ομάδες τις χαρακτηρίζει η καρδιά. Αν δείξουμε χαρακτήρα και αντιδράσουμε όλα θα πάνε καλά. Πραγματικά το λέω, η πρώτη εντύπωση είναι θετική».

Αναφορικά στην τελική επιλογή των παικτών που θα ταξιδέψουν στο Λέστερ και εν συνεχεία στην Κρήτη για το ματς με το Ισραήλ, ο Σκουρτόπουλος τόνισε: «Η επιλογή θα γίνει από τα 16 παιδιά που είναι εδώ. Στόχος είναι να πάμε με τους 14 που θα ακολουθήσουν και το παιχνίδι στο Ηράκλειο. Άλλες ομοσπονδίες έχουν κάνει συμφωνίες και με τις ομάδες. Όσο εγώ είμαι ενημερωμένος δεν υπάρχει κάτι τέτοιο από τη δική μας πλευράς. Ίσως το δεύτερο παιχνίδι θα μπορούσαμε να το χειριστούμε διαφορετικά και εννοώ από όλες τις πλευρές. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια παιδιά. Το κόστος δεν θα είναι τόσο μεγάλο και αυτό θα λειτουργούσε υπέρ της Εθνικής ομάδας. Δεν είναι υπέρ κάποιου τυχαίου σωματείου ή κάποιου τυχαίου ανθρώπου. Έχει τελειώσει το θέμα. Είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούν τα παιδιά που είναι εδώ».

Στο τέλος, μίλησε και για τη δύσκολη θέση των παικτών που δεν ανταποκρίθηκαν, με αυτούς του Ολυμπιακού μάλιστα να βγάζουν και ανακοίνωση, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός είπε: «Είναι πολύ δύσκολη περίπτωση και σε μια πολύ δύσκολη εποχή: τα συμβόλαιο και ειδικά στη Euroleague, διοργάνωση που είναι ο στόχος των παικτών να συμμετάσχουν είναι δυσεύρετα. Είναι σεβαστό να υπάρχει το άγχος και η πίεση. Τι να πουν τα παιδιά αυτά όταν τα ρωτάμε αν συμφωνούν για τα παράθυρα της FIBA; Αντίστοιχα, ο Ομοσπονδιακός προπονητής ή η Ομοσπονδία τι γνώμη θα έχει για τα παράθυρα; Εμείς θέλουμε τα παιδιά να είναι υγιή και έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εθνική ομάδα ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο. Όλα τα άλλα προβλήματα, με καλή θέληση, μπορούν να λυθούν. Η ειδοποίηση για τα παράθυρα υπήρχε από το 2014. Θα μπορούσε να είχε γίνει ένας προγραμματισμός, αλλά ακόμη και την τελευταία στιγμή, αν ένας κάνει ένα βήμα πίσω κι ο άλλος ένα βήμα μπροστά, σίγουρα μπορεί να βρεθεί λύση. Και σίγουρα να μην είναι στη μέση οι παίκτες. Απ΄ όπου κι αν προέρχονται αυτοί, γιατί είναι κι ο Κώστας Σλούκας από τη Φενερμπαχτσέ που είναι μεγάλο κεφάλαιο για την εθνική ομάδα και μεγάλη απουσία».