Νέες διαστάσεις λαμβάνει η σκοτεινή υπόθεση με την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, καθώς αποκαλύπτεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του «Πενταγώνου» αμφισβητούσαν με σειρά εγγράφων το δικαίωμα υπογραφής του επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου και ζητούσαν επίσημες εξουσιοδοτήσεις από την πλευρά του Ριάντ, τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν να υπογραφεί η προβληθείσα ως «διακρατική συμφωνία» με τον μεσολαβητή από το Κιλκίς.
Από ενημερωτικά σημειώματα της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), η οποία υπέγραψε τελικώς την επίμαχη συμφωνία με τον εν λόγω επιχειρηματία στις 13 Ιουνίου 2017, προκύπτει ότι στο «Πεντάγωνο» υπήρχαν έντονες επιφυλάξεις για την ισχύ της εξουσιοδότησης που είχε παρουσιάσει ο Παπαδόπουλος –και είχαν μεταφερθεί στα ανώτατα κλιμάκια.
Ακόμη περισσότερο, με τα ίδια σημειώματα –που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» –καταγράφεται μια αμφισβήτηση διαρκείας του ρόλου Παπαδόπουλου, ο οποίος επεδίωκε έναν χρόνο νωρίτερα να αγοράσει τα ίδια πυρομαχικά για λογαριασμό της Ιορδανίας και είχε κληθεί και σε αυτήν την περίπτωση να προσκομίσει επίσημη εξουσιοδότηση εκπροσώπησης!

Η απόπειρα της αγοράς του πολεμικού υλικού (300.000 βλήματα 105 mm HE), τον Ιούνιο του 2016, είναι εξίσου ενδιαφέρουσα, καθώς αποτυχία του εγχειρήματος φαίνεται πως οδήγησε τον Παπαδόπουλο στην «εκπροσώπηση» της Σαουδικής Αραβίας. «Για να συνεχίσετε να ενεργείτε ως κύριος εκπρόσωπος του Βασιλείου της Ιορδανίας, θα πρέπει να υποβάλετε επισήμως σχετική εξουσιοδότηση από τις αρμόδιες ιορδανικές Αρχές», είναι το μήνυμα που λαμβάνει εγγράφως (7/7/2016) από την αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η αλληλογραφία του Παπαδόπουλου για τα 300.000 βλήματα συνεχίζεται με το «Πεντάγωνο», αυτή τη φορά για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας, στη βάση εξουσιοδότησης που υπογράφει τμηματάρχης ο οποίος υπάγεται στο 5ο επίπεδο της ιεραρχίας και αφορά ένα τμήμα της σαουδαραβικής πολεμικής αεροπορίας, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται. Κατόπιν αυτού, η αρμόδια Διεύθυνση του «Πενταγώνου» τονίζει ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως εάν η εταιρεία του Κιλκίς (Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ) μέσω του Βασίλη Παπαδόπουλου έχει εξουσιοδοτηθεί για την υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας και ζητείται να υποβληθεί ερώτημα προς το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας «για τον καθορισμό του εκπροσώπου της που θα φέρει το δικαίωμα υπογραφής για την εκποίηση των 300.000 βλημάτων 105 mm».

Επίθεση από ΝΔ

Υπό τη βροχή των αποκαλύψεων, η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την επίθεσή της στην κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες μηνυτήρια αναφορά κατά του Πάνου Καμμένου. Οι ίδιες κομματικές πηγές, εξάλλου, αναφέρουν ότι η ΝΔ δεν προσανατολίζεται σε κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας.
Παράλληλα, η Πειραιώς βάζει στο στόχαστρο και τον Πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί για «κάλυψη» Καμμένου. «Ο κ. Τσίπρας που παραμένει επί εννέα ημέρες άφωνος, θα λύσει επιτέλους τη σιωπή του ή θα συνεχίσει να καλύπτει τον συναρχηγό του;» αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, καλώντας παράλληλα τον Πρωθυπουργό να απαντήσει «Τι ήταν αυτό που ώθησε τον Πάνο Καμμένο να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία ύψους 66 εκατ. ευρώ με τον Βασίλη Παπαδόπουλο, όταν όλη η στρατιωτική ηγεσία τον προειδοποίησε ότι δεν εκπροσωπούσε τη Σαουδική Αραβία, ποιες άλλες συμφωνίες έχει υπογράψει ο Πάνος Καμμένος με τον Βασίλη Παπαδόπουλο και ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις δοσοληψίες μαζί του;».

Νωρίτερα χθες, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης είχε διαμηνύσει εκ νέου (Σκάι) πως «ο Καμμένος έχει βλάψει το ελληνικό Δημόσιο και αυτό είναι για Ειδικό Δικαστήριο», καθώς –όπως ανέφερε –«χάλασε η δουλειά με τη Σαουδική Αραβία και έτσι το ελληνικό Δημόσιο έχασε 66 εκατ. ευρώ».

Νέες ύβρεις και απειλές

Από την πλευρά του, με νέες ύβρεις και απειλές, εξηγήσεις ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας προανήγγειλε πως θα δώσει ο υπουργός Αμυνας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οταν λείπω στο εξωτερικό κάνετε τα αντράκια στη Βουλή, φασιστάκια της Novartis, σας περιμένω τη Δευτέρα…» έγραψε στο twitter ο Πάνος Καμμένος. Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί η επίκαιρη επερώτηση που έχει καταθέσει η ΝΔ για την υπόθεση, ενώ αύριο Πέμπτη θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για το ίδιο ζήτημα και την επίθεση Καμμένου στον έλληνα πρόξενο στο Ριάντ που προειδοποίησε για την άγνοια των Σαουδαράβων για τον ρόλο του Παπαδόπουλου.
«Οσα έρχονται στη δημοσιότητα για την υπόθεση του υπουργού Αμυνας με τον μεσάζοντα είναι πρωτοφανή και οφείλει η κυβέρνηση να τοποθετηθεί πειστικά» ανέφερε από το βήμα της Βουλής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η «σπουδή του πρωθυπουργικού διαγγέλματος για το μέρισμα μπορεί να ερμηνευτεί είτε από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά είτε από τις διαδοχικές αποκαλύψεις για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία».