ΤΑΙΝΙΕΣ

Ο μεγάλος όρκος

ΕΡΤ2 16.30

Ενας φτωχός άντρας του οποίου η γυναίκα πεθαίνει στον τοκετό δίνει τη νεογέννητη κόρη τους σε έναν πλούσιο με τον όρο να μην αποκαλυφθεί ποτέ η αλήθεια στη σύζυγό του. Μελούρα, με Θάνο Λειβαδίτη και Αννα Ιασωνίδου, παραγωγής 1965. (85′) ΖΑΠ

Χάντσον Χοκ: το γεράκι

Mega 24.00

Ενας διάσημος κλέφτης αναλαμβάνει να ξαφρίσει τρία έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του Μπρους Γουίλις, τόσο σε εμπορικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο – κρίμα για το καλό καστ που αποτελείται από τους Αντι ΜακΝτάουελ, Ρίτσαρντ Γκραντ και Τζέιμς Κόμπερν, παραγωγής 1991. (90′) *

ΣΕΙΡΕΣ

Ο θησαυρός

ΕΡΤ2 14.30

Η είδηση ότι ο Θωμάς ζήτησε από τον γιατρό του χωριού να γνωματεύσει πως η Αγγελίνα πάσχει από ψυχική διαταραχή και νευρικές κρίσεις για να εισαχθεί σε νευρολογική κλινική έκανε τον γύρο του χωριού κι έφτασε ώς τον δικηγόρο Ντίνο Πολίτη. Βέβαια, ο γιατρός αρνήθηκε να συντάξει τη γνωμάτευση, αλλά διάχυτη ήταν η εντύπωση στους στενούς συγγενείς πως αυτό ήταν μία απόπειρα ώστε να προσβληθεί η διαθήκη της Αγγελίνας σε περίπτωση που δεν ήταν αρεστή σε ορισμένους. Ηταν πια φανερό πως η διαμάχη για την κληρονομιά της γριάς έμπαινε σε καινούργια φάση. Κι ενώ μερικοί ζούσαν με τον πυρετό του θησαυρού κι έβαζαν ο ένας στον άλλον τρικλοποδιές, ο Αλκης με την Παριζιάνα φίλη του, τη Μελισσάνθη, ζούσαν στον πυρετό του δικού τους έρωτα.

The affair

ΕΡΤ1 23.10

Ο Νώε περνά μια βραδιά με τον καλύτερο φίλο του, τον Μαξ, και ανακαλύπτει ότι η Αλισον κρύβει πολύ περισσότερα από ό,τι νόμιζε. Η γυναίκα του η Ελεν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται περισσότερο τον χρόνο της οικογένειας στο Μοντόκ. Στο μεταξύ η Αλισον και ο άντρας της Κόουλ αγωνίζονται να διαφυλάξουν τους Λόκχαρτ από τον κίνδυνο.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Λένιν – Γκόρκι: Μια νέα εποχή

ΕΡΤ1 19.00

Η Ρωσική Επανάσταση του 1917 οριοθετεί μια νέα εποχή. Μέσα από τις μορφές και τα οράματα του Λένιν και του Γκόρκι, συγκρούονται οι δύο οπτικές της Ρωσικής Επανάστασης. Από τη μία πλευρά, ο Μαξίμ Γκόρκι, πολιτικά στρατευμένος συγγραφέας με παγκόσμια φήμη, «μόνιμα αιρετικός» και μαρξιστής, ήταν σταθερά στο πλευρό της επανάστασης, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει τον κόσμο. Από την άλλη, ο Βλαντίμιρ Ιλιτς Λένιν, επικεφαλής του Μπολσεβίκικου Κόμματος, ο «επαγγελματίας επαναστάτης» και επίσης μαρξιστής, αφιέρωσε τη ζωή του στην οικοδόμηση ενός «πρωτοποριακού κόμματος», όπου μόνο μέσα από τη ρήξη θα μπορούσε να πάρει την εξουσία και πάνω από όλα να τη διατηρήσει. Οι δύο άνδρες γνωρίζονταν και εκτιμούσαν ο ένας τον άλλον, γεγονός που έκανε τη σύγκρουσή τους στην Πετρούπολη, την καρδιά της επανάστασης, από το 1917 έως το 1918, ακόμα πιο δραματική. Αυτή η σύγκρουση αποτελεί το κύριο θέμα του ντοκιμαντέρ.