Μετά τη συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, την Πέμπτη, προκύπτει ότι από την επισκόπηση των κρατικών δαπανών θα κριθεί η «αρχιτεκτονική» των κοινωνικών επιδομάτων, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο της συνάντησης της Πέμπτης βρέθηκε η μεταρρύθμιση οικογενειακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν νοικοκυριά με ανήλικα τέκνα.Η πηγή επισήμανε πως οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές για την επιδοματική πολιτική δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε οι θεσμοί έχουν πλήρη εικόνα για την αξιολόγηση των δαπανών. Όταν ρωτήθηκε σε τι ποσό στοχεύει η κυβέρνηση, ο αξιωματούχος απάντησε απλώς ότι όσο περισσότερα χρήματα δοθούν «τόσο το καλύτερο για το παιδί», σε μία έμμεση αναφορά στη βοήθεια που δίνεται για τρίτο και τέταρτο τέκνο.

Τονίζεται ότι η κυβέρνηση, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι για την επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, έχει δεσμευτεί να προχωρήσει:

1) Στη θέσπιση μίας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων μέχρι το Νοέμβριο του 2017, με στόχο να βελτιωθεί η στόχευση και να αυξηθεί η ισότητα μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές και ειδικότερα η πλευρά του ΔΝΤ πιέζουν για σημαντικές μειώσεις στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα και για περισσότερη ενίσχυση των οικογενειών με 1 και 2 παιδιά!

2) Στη νομοθέτηση και την εφαρμογή μίας μεταρρύθμισης στο χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι το Νοέμβριο 2017. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχετικό κείμενο, «θα πρέπει να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης από τη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης των αποζημιώσεων σε μία λειτουργική αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες καθημερινής ζωής». Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2018. Ο σχετικός νόμος θα πρέπει να εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016. Η εφαρμογή του σε πανεθνική κλίμακα θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018 (δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2018, τα επιδόματα αναπηρίας, για όλους τους δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο, θα καθοριστούν σταδιακά και θα χορηγηθούν με βάση τη νέα λειτουργική εκτίμηση).

3) Στο σχεδιασμό μίας μεταρρύθμισης των επιδομάτων για τις μεταφορές μέχρι το Νοέμβριο του 2017. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2018 μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης των εισιτηρίων από τις εταιρείες μεταφορών.

4) Στην ολοκλήρωση μίας μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών επιδομάτων (στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων δαπανών), προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις έως τον Οκτώβριο του 2017.

5) Στη θέσπιση μιας νέας νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του σχεδιασμού των επιδομάτων στέγασης (με βάση τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας).

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας κατά τις διαπραγματεύσεις κλείδωσε και η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις που θα δώσει ανάσα σε περίπου 100.000 οφειλέτες.Παράλληλα οι δανειστές αποδέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς να θεσπιστεί κατώτατο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας της τάξης των 384 ευρώ. Πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα ενιαιοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Τέλος κλείδωσε η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας.Καμία αλλαγή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις.Δεν αλλάζει, επίσης, ούτε ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε και οι λόγοι απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.