Ο απολογισμός των νεκρών από τις νέες πυρκαγιές οι οποίες μαίνονται στην Καλιφόρνια δεν σταματά να αυξάνεται: η πρώτη αναφορά έκανε λόγο για ένα νεκρό, κατόπιν ανακοινώθηκε πως τα θύματα ήταν 3 – δύο στην κομητεία Νάπα και ένας στην κομητεία Μεντοσίνο – και πλέον οι αρχές μιλούν για 10 νεκρούς, με τον σερίφη στην Κομητεία Σονόμα, βόρεια του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, να επιβεβαιώνει ότι άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Σονόμα. Περισσότεροι από 100 είναι αυτοί που νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα.

«Το γραφείο του σερίφη επιβεβαιώνει ότι επτά νεκροί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πυρκαγιών στην Κομητεία Σονόμα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς και τους φίλους» των θυμάτων, ανέφερε μέσω Twitter το βράδυ της Δευτέρας ο σερίφης.

Πάνω από 20.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους από τις αρχές, ενώ οι άνεμοιάνεμοι ταχύτητας 80 και πλέον χιλιομέτρων την ώρα βόρεια του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο εξάπλωσαν τη φωτιά σε διάφορα μέτωπα και «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πάνω από 14 πολύ μεγάλες φωτιές καίνε σε οκτώ κομητείες», τόνισε ο Κεν Πίμλοτ, επικεφαλής της καλιφορνέζικης υπηρεσίας δασών και πυροπροστασίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως αναφέρει η πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας, σχεδόν 300.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη από το βράδυ της Κυριακής στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας.

Τουλάχιστον 1.500 οικήματα και επιχειρήσεις καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με την πυροσβεστική, και έχουν καταστραφεί 300.000 στρέμματα γης.Ζημιές έχουν υποστεί καιξενοδοχειακά συγκροτήματα στην περιοχή.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οκτώ κομητείες της Πολιτείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, οι πυρκαγιές «συνεχίζουν να απειλούν χιλιάδες σπίτια» και «καθιστούν απαραίτητη την απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων» από τις εστίες τους. Οι αρχές έδωσαν εξάλλου εντολή να κλείσουν αυτοκινητόδρομοι και τοπικές οδοί.

Πυρκαγιές έχουν επίσης εκδηλωθεί νοτιότερα, κυρίως στο Άναχαϊμ, κοντά στο Λος Άντζελες, όπου έξι σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς και πάνω από 1.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.